Cupluri în carantină: stres, anxietate şi frică de necunoscut. Ce ne sfătuiesc psihologii?

În zonele urbane, în casele de la marginea oraşului sau în micile comunităţi rurale, scenariul e aceleaşi, doar decorul se schimbă. Terapeuţii, avocaţii sau cuplurile în sine recunosc că până şi cele mai subtile diferenţe de comportament pot fi exacerbate acum, în această perioadă în care stresul şi anxietatea ating cote nebuneşti. Fiecare decizie în familie poate avea o miză extrem de mare. Nu poţi face ceva fără să îl afecteze şi pe cel de lângă tine, iar cel mai apăsător gând este acela că nu ştii cât va dura această izolare spontană şi impusă.

1568 afișări
Imaginea articolului Cupluri în carantină: stres, anxietate şi frică de necunoscut. Ce ne sfătuiesc psihologii?

Foto: Profimedia

Cu tot dezastrul pe care le produce pe glob, pandemia de coronavirus are un impact puternic asupra cuplurilor. Sunt familii în care soţul are în jur de 60 de ani, lucrează în industria alimentară şi merge zilnic la fabrică, iar soţia insistă înspăimântată ca el să rămână acasă. Sunt cupluri care se gândeau de mult timp la divorţ, iar acum sunt forţate să rămână izolate sub acelaşi acoperiş, prăpastia dintre parteneri adâncindu-se. Sunt tineri în relaţii proaspete care se ceartă din motive neînsemnate sau se contrazic pe teme precum riscul la care te supui când comanzi mâncare livrată la domiciuliu.
 
Unele cupluri pot rezista luni întregi, poate chiar ani, în aceiaşi patru metri pătraţi, însă, oamenii, în general, nu fac faţă stresului profund şi răbufnesc din orice. Alcoolul poate deveni un mecanism de evadare, pe termen scurt, însă, pe termen lung, nu va face decât să înrăutăţească situaţia, mai ales în cuplurile în care existau dinainte agresiuni verbale şi fizice. Acolo unde au existat deja abuzuri domestice, avocaţii şi phihologii se tem că ele vor escalada periculos.
 
Pentru părinţii divorţaţi, situaţia este şi mai complicată. Sunt parteneri care refuză să transfere copilul celuilalt părinte - în conformitate cu acordul lor - invocând criza de coronavirus. Poliţia nu ştie ce să facă şi le recomandă părinţilor să meargă în instanţă, dar nu este clar dacă judecătorii vor considera cazul o urgenţă.
 
Pentru alţi părinţi, criza este o bună ocazie pentru a comunica mai bine. Unele mame casnice le-au spus psihologilor că soţii lor au văzut, în cele din urmă, cât de multă muncă depuneau pentru a-i creşte pe cei mici.
 
Tot psihoterapeuţii ne sfătuiesc să acordăm timp propriei persoane. Chiar şi atunci când suntem izolaţi in doi, izolaţi de tot restul lumii, e nevoie de puţin timp în care să fii doar tu cu tine. Însă, nu uitaţi ca cel puţin 20 minute pe zi să fiţi pe deplin prezenţi unul pentru celalalt. Asculta-ţi cu adevărat partenerul şi nu uit să îi spui de ce îi iubeşti.
 
Dacă sunt şi neînţelegeri, spune-i partenerului tău exact ce te nemulţumeşte, fără să faci din asta o tragedie. În perioadele de stres, este important să nu faci presupuneri şi să-ţi asumi cele mai bune intenţii. Identificaţi problemele pe care le puteţi rezolva în circumstanţele actuale. Orice alte probleme pot fi păstrate până la încheierea pandemiei.
 
S-ar putea să simţi că îţi lipseşte rutina zilnică. Găsirea unui nou normal este deosebit de importantă pentru cuplurile cu copii, pentru cei care au, în acelaşi timp, rolul de soţ, părinte, angajat şi profesor. Aşa că trebuie să fiţi atenţi la împărţirea sarcinilor şi la îngrijirea copiilor, dar şi la responsabilităţile emoţionale.
 
Tot psihologii spun că, într-o perioadă în care poate exista o lipsă de stimulare, dormitorul poate fi un loc minunat pentru a elibera o parte din creativitate. De exemplu, să faci sex dimineaţa, poate fi ceva nou pentru unii parteneri. Sau, puteţi profita de faptul că sunteţi acasă în timpul zilei şi să vă oferiţi un “desert” după-amiaza. Anxietatea poate creşte libidoul pentru unii şi îl poate opri pentru alţii, aşa că trebuie să aveţi răbdare cu celălalt. Începeţi cu un duş împreună sau cu un masaj relaxant.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici