Curtea Supremă din Rusia a reabilitat familia ţarului Nicolae al II-lea

Curtea Supremă din Rusia a reabilitat, miercuri, familia ultimului ţar rus, Nicolae al II-lea, stabilind că membrii acesteia au fost victime ale represiunii politice a bolşevicilor, un gest simbolic pe care descendenţii familiei imperiale îl reclamă de multă vreme.

373 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă din Rusia a reabilitat familia ţarului Nicolae al II-lea

Curtea Supremă din Rusia a reabilitat familia ţarului Nicolae al II-lea

"Prezidiul Curţii Supreme (cea mai înaltă instanţă juridică din Rusia, n.r.) a recunoscut că represiunile la care au fost supuşi ţarul Nicolae şi familia sa au fost nejustificate şi a decis să îi reabiliteze", a indicat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Justiţia a rezolvat astfel o plângere depusă în 2005 de un avocat al marii ducese Maria Vladimirovna, care locuieşte la Madrid şi susţine că este moştenitoarea ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Aceasta, de altfel, şi-a exprimat satisfacţia la aflarea rezultatului.

"Decizia a fost luată după mai mulţi ani de bătălii judiciare şi atestă faptul că Rusia este un stat de drept. Forţele politice care au frânat, timp de mai mulţi ani, procesul de reabilitare a familiei imperiale, nu au reuşit să se opună respectării legii", a indicat purtătorul de cuvânt al ducesei.

Ţarul Nicolae al II-lea, soţia sa Alexandra, cei cinci copii ai lor, trei dintre servitori şi un medic ai familiei au fost executaţi de CEKA, poliţia politică a lui Lenin, pe 17 iulie 1918, la Ekaterinburg, în munţii Urali.

Marea ducesă Maria Vladimirovna a depus o plângere la Parchetul general al Rusiei pe 1 decembrie 2005, cerând reabilitarea strămoşilor săi, fapt care ar fi permis recunoaşterea oficială a faptului că familia imperială a fost victima represiunilor politice.

După mai multe respingeri ale plângerii şi apeluri făcute de avocatul ducesei, Curtea Supremă a Rusiei a stabilit, în noiembrie 2007, că Nicolae al II-lea şi familia sa nu pot fi reabilitaţi, dând ca argument "absenţa verdictului" emis de bolşevici, care au condamnat la moarte familia imperială.

Ţarul şi o parte din familia sa au fost înhumaţi oficial în 1998, la Sankt Petersburg, iar Biserica ortodoxă i-a canonizat ca martiri în 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici