Darth Vader suferea de tulburare de personalitate de tip borderline

Transformarea actorului Anakin Skywalker în lordul Darth Vader în franciza "Războiul stelelor" a fost rezultatul unei tulburări de personalitate de tip borderline, potrivit unui studiu recent realizat de psihiatrii francezi, informează tvguide.com.

534 afișări
Imaginea articolului Darth Vader suferea de tulburare de personalitate de tip borderline

Darth Vader suferea de tulburare de personalitate de tip borderline (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un studiu intitulat "Is Anakin Skywalker suffering from borderline personality disorder?", ce va fi publicat în următorul număr al revistei Psychiatry Research, Eric Bui, psihiatru la Spitalul Universitar din Toulouse (Franţa), afirmă că personajul Anakin Skywalker din franciza "Războiul stelelor" prezintă şase dintre cele nouă simptome ale tulburării de personalitate Borderline, definite de Manualul de Diagnoză şi Statistică a Tulburărilor Mintale.

Numărul minim de criterii care trebuie întrunite pentru ca acest tip de afecţiune mintală să poată fi diagnosticat în mod oficial este cinci.

În opinia specialiştilor francezi, Anakin Skywalker era predispus la acest tip de afecţiune din cauza faptului că a fost separat la o vârstă fragedă de părinţii săi. Ulterior, tânărul a prezentat semne de impulsivitate şi a avut ieşiri violente, accese de furie, iluzia invincibilităţii şi crize de identitate, toate aceste manifestări făcând parte dintre simptomele personalităţii de tip borderline.

Evenimente disociate, precum momentul în care Anakin Skywalker a masacrat un trib de luptători Tusken, au declanşat alunecarea acestuia către partea întunecată a Forţei.

Intervenţia unui psihiatru ar fi putut împiedica "căderea" tânărului cavaler Jedi, consideră Eric Bui: "Cred că psihoterapia l-ar fi putut ajuta pe Anakin şi l-ar fi împiedicat să alunece către partea întunecată. Folosirea părţii întunecate a Forţei ar putea fi asemănată cu consumul de droguri, care te fac să te simţi bine atunci când le consumi, îţi alterează simţurile, iar tu eşti conştient de faptul că nu ar trebui să faci asta".

În schimb, alţi psihiatrii, printre care se numără Eric Bender, psihiatru în cadrul Universităţii California din Los Angeles (UCLA), consideră că echipa coordonată de Eric Bui a exagerat în momentul în care a pronunţat acest "diagnostic".

Conform acestora, persoanele suferinde de tulburare de personalitate de tip borderline trebuie să prezinte anumite "modele trainice de neadaptare" de-a lungul întregii vieţi, pe care Anakin Skywalker nu le prezintă, deoarece lordul Darth Vader s-a identificat încă de la început cu personajul negativ din film.

Tulburarea de personalitate de tip borderline este un diagnostic psihiatric care descrie o tulburare pe termen lung a funcţionării personalităţii, caracterizată prin afectarea controlului impulsurilor şi dereglare emoţională.

Persoanele cu personalitate de tip borderline au tulburări multiple. Profilul general include instabilitatea dispoziţiei, gândire extremă de tipul alb sau negru, relaţii interpersonale haotice şi instabile, tulburări ale imaginii de sine, identităţii, comportamentului şi conştiinţei de sine. De obicei, personalitatea borderline se asociază cu abuzul de diverse substanţe, depresie şi alte tulburări ale dispoziţiei. De multe ori persoanele borderline incearcă sa se sinucidă. Primele simptome apar de obicei în adolescenţă sau în primii ani de maturitate.

Cele şase lungmetraje din franciza "Războiul stelelor", creată de cineastul George Lucas, au generat încasări totale de peste 4,3 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici