Decalogul femeii aflate la menopauză: Zece „reguli de aur” şi un sfat bonus de la Dana Sota, expert în Beauty

  • Dana Sota, expert în Beauty, cu peste 20 de ani de expertiză în domeniu, a scris un Decalog al femeii ajunse la vârsta menopauzei.
  • Sfaturile sale fac parte din „Manifestului pentru feminitate la orice varstă”, un proiect iniţiat cu puţin timp în urmă.
  • Decalogul împărtăşeşte valorile declarate în Manifest, celebrând feminitatea şi bucuria de a fi femeie indiferent de etapele vieţii şi de particularităţile fiecărei vârste în parte.
  • Deşi menopauza este un subiect mereu actual, iniţiativa Danei Sota vine într-un moment cu atât mai important cu cât pe 18 octombrie a fost celebrată Ziua Mondiala a Menopauzei.
1629 afișări
Imaginea articolului Decalogul femeii aflate la menopauză: Zece „reguli de aur” şi un sfat bonus de la Dana Sota, expert în Beauty

La fel ca toate celelalte momente ale vieţii, menopauza reprezintă o etapă ce trebuie înţeleasă şi acceptată, ba chiar celebrată, aşa cum se întâmplă an de an, pe 18 Octombrie, de Ziua Mondială a Menopauzei.

Potrivit unui studiu realizat în 2017, în România 51% dintre femei au vârste de peste 50 de ani. Aşadar, o mare parte din populaţia ţării ar trebui să fie informată şi educată în ceea ce priveşte menopauza, însă sunt foarte puţini medici sau specialişti care îşi mai canalizează energia pentru a comunica lucruri esenţiale pentru ele. „Menopauza este asociată cu bătrâneţea şi cumva, cu ultima etapă de viaţă, aşa că nu prea sunt persoane dornice să comunice lucrul acesta despre ele. Este deopotrivă un lucru intim, dar care, după părerea mea, merită să fie cât mai cunoscut. Menopauza vine la pachet şi cu probleme de sănătate, cu boli asociate, cu o înfăţişare mai puţin atrăgătoare, iar lucrurile acestea, din păcate nu intereseaza pe nimeni. Femeile ajung inevitabil în această etapă, însă fară să fie pregătite, de aceea mi se pare foarte important ca ele să ştie ce “le aşteaptă”, să adopte încă din tinereţe un stil de viaţă sănătos, să facă sport, să se preocupe de îngrijire… pentru că toate acestea vor conta enorm”, spune Dana Sota, expert în Beauty şi Wellness.

În varstă de 57 de ani şi cunoscută pentru naturaleţea cu care abordează subiecte tabu, ea a avut curajul de a vorbi despre menopauză, atât de puţin abordată în România. A publicat pe site-ul său un Decalog, la care a adăugat şi un bonus. Astfel, oferă 11 „reguli de aur” care, în opinia sa, reprezintă aspecte-cheie ale perioadei prin care, la rândul ei, a trecut.

„Cred că feminitatea nu trebuie să ţină cont de vârstă şi nu este nevoie să ne ascundem vârsta şi particularităţile ei, ca să strălucim şi să trăim bine cu noi. Vreau să subliniez că menopauza nu înseamnă sfârşitul vieţii şi că, abordată corect şi personalizat, poate fi o perioadă ca oricare alta, se poate trece cu graţie şi eleganţă peste ea, chiar cu bucurie şi optimism. Eu m-am pregătit pentru menopauză de la 35 de ani, am avut un stil de viaţă sănătos din tinereţe, am acelaşi număr de kilograme ca acum 20 de ani, îmi fac timp pentru mine, încerc mereu lucruri noi, fac sport în mod constant, folosesc produse de ingrijire potrivite vârstei şi tipului meu de piele. Aşa că, pot spune că nu am fost foarte afectată de menopauză, aşa cum aud la alte femei. Contează enorm starea de spirit, eu sunt o fire optimistă şi am o energie “young”, cum spun prietenii mei, mulţi dintre ei mult mai tineri decat mine. Sigur, am şi eu o mulţime de simptome, dar le cunoşteam dinainte şi am ştiut cum să le fac faţă. În plus, am făcut analize specifice şi am mers la medici specialişti”, dezvăluie Dana Sota din experienţa ei personală.

Pe principiul că nimic nu trebuie să te surprindă nepregătit, informarea corectă e întotdeauna primul pas. Dana Sota îndeamnă ca documentarea să înceapă chiar înainte de premenopauză, pentru a preveni eventuale neplăceri sau probleme de sănătate. De altfel, vizita la medic nu trebuie nici ea amânată, scrie ea, adăugând că şi lista de suplimente alimentare trebuie realizată tot cu ajutorul specialistului. 

Stilul de viaţă echilibrat ocupă o altă poziţie din Decalogul femeii aflate la menopauză, în lista priorităţilor fiind încurajat un strop de „egoism”. De ce cu ghilimele? Pentru că a te pune pe primul loc e un lucru ce va îmbunătăţi şi viaţa celor din jur. 

Punctul anterior ne conduce către un alt aspect important, anume relaţia cu partenerul de viaţă. Persoana iubită va avea nevoie să „înţelegă mood-urile, frustrările, derapajele, pentru că toate au o explicaţie hormonală”, iar comunicarea deschisă va face întregul proces mai uşor pentru toată lumea.

Dana Sota insistă asupra diferenţei între a te hrăni şi a mânca, adăugând că şi hidratarea e un factor demn de luat în seamă pentru a trece cu bine de perioada instalării menopauzei. 

O rutină de îngrijite adecvată şi odihna suficientă ajută organismul să se regenereze şi să aibă un aspect armonios, o strălucire care vine din interior. Mişcarea are acelaşi rol, alături de alte „lucruri care îţi fac plăcere, îţi stimulează mintea, creativitatea şi feminitatea.”

Bonus, cea de-a unsprezecea regulă îţi aminteşte că a fi femeie nu ţine cont de vârstă, cu toate că societatea lasă, uneori, o altă impresie. „Nimic mai fals, suntem de nepreţuit!! Avem experienţă de viaţă, ştim multe şi putem face foarte multe lucruri pentru noi, familiile noastre, pasiunile noastre, job-urile noastre, şi societate în general!” adaugă Dana Sota, editorialist, consultant în frumuseţe, prezentator TV, antreprenor, blogger, speaker motivaţional şi scriitor al bestseller-ului Frumuseţea se învaţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici