Delta Dunării poate fi exploarată virtual pe Google Maps

Începând din această săptămână, Delta Dunării este disponibilă în Street View pe Google Maps, putând fi parcursă de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. În total, sunt acoperiţi peste 1.500 de kilometri de canale şi drumuri.

3334 afișări
Imaginea articolului Delta Dunării poate fi exploarată virtual pe Google Maps

Delta Dunării poate fi exploarată virtual pe Google Maps

Prezentarea Deltei cuprinde de la rutele navigabile la lacuri şi canalele acoperite de vegetaţie, de la păsări şi floră, la arhitectură locală şi sate înconjurate de ape.

„Un explorator virtual poate admira pelicanii care îşi iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care şerpuieşte printr-o pădure inundată, mlaştini şi lacuri. Mai apoi poate se poate plimba pe canalul Şontea, printre viţa de vie sălbatică, şi pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos, creând un tunel de vegetaţie spectaculos. Câteva click-uri mai încolo peisajul se schimbă: un lac cu nuferi, stârci, egrete şi pelicani. Iubitorul de păsări poate vedea cormoranii care se hrănesc pe Lacul Puiu sau poate «da o fugă» pe Laguna Sacalin. Pe uscat, poate explora arhitectura tradiţională din Deltă în localitatea Letea sau se poate plimba pe străduţele înguste din Mila 23. La final, se poate relaxa pe plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina”, au descris reprezentanţii Google România un posibil traseu virtual.

Delta Dunării, sit UNESCO, protejat la nivel internaţional, adăposteşte peste 5.000 de specii de animale şi plante, peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani şi cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din Europa. De asemenea, Delta este cunoscută pentru dinozaurii subacvatici, sturionii, cei mai mari peşti de apă dulce din lume.

„Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, adăposteşte sute de specii de păsări, pe lângă peşti preistorici - cum sunt sturionii - şi diferite plante. În plus, aici sunt păstrate tradiţii vechi de sute de ani. Întâlnim meşteşugari care fac bărci din lemn sau acoperişuri din stuf, pescari care ştiu să prepare celebrul borş pescăresc. Odată cu natura, cu speciile sălbatice, pierdem şi aceste tradiţii. Şi primul pas pentru a le proteja este să le descoperim, de ce nu, de la nivelul lotcii virtuale, indiferent unde ne-am afla pe glob. Odată ce ne apropiem mai mult de Deltă, chiar şi navigând prin Google Maps, ne e mai natural să ne implicăm şi să o protejăm”, a spus Camelia Ionescu, coordonatorul naţional al departamentului de ape dulci de la WWF România.

Din cauza exploatării nesustenabilă a resurselor, populaţiile speciilor de apă dulce sunt acum cele mai afectate, declinul fiind în acest caz de 81%, mai mult decât dublă faţă de speciile terestre şi marine.

Proiectul de preluare a imaginilor din Delta Dunării a fost realizat de Google România împreună cu echipa WWF România, care a parcurs traseele Deltei şi a fotografiat locurile cu ajutorul tehnologiei Google înmagazinate în Trekker, dispozitivul folosit în locurile inaccesibile pentru maşină sau tricicletă. Echipa WWF România a transportat trekkerul Google în spate, pe bicicletă, pe barcă sau cu căruţa, cu sprijinul localnicilor.

Operaţiunea de preluare a imaginilor s-a desfăşurat pe parcursul lunii iunie 2018. Echipa WWF a parcurs majoritatea traseelor turistice din Deltă, localităţile Mila 23, Sulina, Letea.

De asemenea, preluarea imaginilor Street View din Delta Dunării s-a făcut cu sprijinul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În urmă cu trei ani, Dunărea a devenit o cale navigabilă virtual, după ce imaginile Street View de la nivelul apei au fost publicate de Google Maps.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici