Descoperire în Australia. Mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile

Oamenii de ştiinţă australieni spun că au descoperit un mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile, ceea ce dă speranţă pentru criza reciclării.

12412 afișări
Imaginea articolului Descoperire în Australia. Mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile

Descoperire în Australia. Mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney au descoperit că pot folosi două tipuri de mucegai care se găsesc în mod obişnuit în plante şi în sol - Aspergillus terreus şi Engyodontium album - pentru a descompune plasticul „încăpăţânat”, potrivit rezultatelor publicate în revista ştiinţifică NPJ Materials Degradation, scrie Business Insider.

A fost nevoie de aproximativ 140 de zile pentru ca mucegaiul să descompună complet materialele plastice.

"Este cea mai mare rată de degradare raportată în literatura de specialitate pe care o cunoaştem în lume", a declarat Ali Abbas, profesor de inginerie chimică la universitate, pentru Australian Broadcasting Corporation.

Vestea este optimistă, după ce un raport din 2022 al Greenpeace a constatat că marea majoritate a materialelor plastice care sunt reciclate în SUA ajung în ocean sau în depozitele de deşeuri, care emit poluanţi periculoşi în aer. Doar 5% din materialele plastice au fost, de fapt, reciclate.

Lisa Ramsden, un activist Greenpeace SUA, a declarat la acea vreme pentru NPR că industriile ar putea tripla producţia de plastic până în 2050, ceea ce ar agrava problema.

"Se produce mai mult plastic, iar un procent şi mai mic din acesta este reciclat", a declarat Ramsden.

Potrivit Columbia Climate School, reciclarea plasticului rămâne o provocare majoră în industria deşeurilor, deoarece acesta este adesea contaminat de alimente şi alte obiecte.

SUA au generat 292,4 milioane de tone de deşeuri municipale solide în 2018 şi doar 94 de milioane de tone - sau aproximativ 32% - au fost reciclate sau compostate, potrivit Agenţiei americane pentru protecţia mediului. Între timp, aproximativ 146 de milioane de tone (sau 50%) de deşeuri au fost depozitate la groapa de gunoi, iar 35 de milioane de tone (sau aproximativ 12%) de deşeuri au fost arse, potrivit agenţiei.

Acum, cercetarea ar putea dura între trei şi cinci ani, a declarat Abbas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici