Dispăruţi în misiune: Peliculele care au fost afectate de decesele unor actori în timpul filmărilor - VIDEO

Moartea unui actor în timpul filmărilor pentru un lungmetraj îi determină pe producătorii peliculei să analizeze felul în care vor continua acea producţie. Modul în care marile studiouri de la Hollywood rezolvă această chestiune este prezentat pe larg într-un articol publicat pe site-ul bbc.co.uk.

663 afișări
Imaginea articolului Dispăruţi în misiune: Peliculele care au fost afectate de decesele unor actori în timpul filmărilor - VIDEO

Philip Seymour Hoffman (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Philip Seymour Hoffman mai avea doar şapte zile de filmat pentru ultimul opus din franciza "Jocurile foamei" în momentul în care a murit din cauza unei presupuse supradoze de heroină.

Deşi studiourile Lionsgate au declarat public că toate scenele starului pentru "The Hunger Games: Mockingjay - Part 2" au fost turnate, câteva zvonuri recente susţin că actorul mai avea de filmat încă o scenă "crucială" pentru acel film.

Întrucât personajul lui Philip Seymour Hoffman are un rol semnificativ în ultimele două părţi ale acestei francize distopice, producătorii de la Hollywood se vor vedea nevoiţi să analizeze în detaliu felul în care scenele starului decedat vor fi incluse în acele pelicule - dacă vor fi incluse.

Din păcate, pentru industria filmului nu este un lucru neobişnuit să îşi piardă prematur una sau chiar mai multe vedete în timpul filmărilor.

Oliver Reed a murit în timp ce filma pentru "Gladiatorul/ Gladiator" în 1999. Heath Ledger a murit în 2008 în timpul filmărilor de la "Dr. Parnassus/ The Imaginarium of Doctor Parnassus", iar Brandon Lee a fost accidentat mortal pe platoul în care era filmat "Corbul/ The Crow" în 1994.

Fiecare dintre aceste filme a folosit metode diferite pentru a continua producţia, inclusiv rescrieri ale scenariului, utilizarea de efecte vizuale şi angajarea unor actori noi pentru a prelua acel rol rămas neacoperit.

În cazul filmului "Gladiator", scenariul a fost rescris pentru a include filmări precedente cu Oliver Reed, iar producătorii au apelat la o dublură pentru filmarea scenelor în plan îndepărtat. Chipul dublurii a fost înlocuit cu ajutorul programelor de grafică digitală cu cel al actorului decedat.

Directorul de efecte vizuale Rob Harvey, care a câştigat un Oscar pentru munca sa din acest film şi care acum îşi conduce propria companie de efecte speciale, s-a ocupat de "recrearea" lui Reed pe marele ecran.

"Atunci când el a murit, a trebuit să ne asigurăm că întregul final al filmului va avea sens. E un lucru foarte ciudat cu care ai de-a face - mai ales atunci, când tehnologia nu prea exista", a spus Rob Harvey.

"Am intrat în studio cu directorul de montaj şi am revăzut toate scenele turnate cu Oliver. A trebuit să căutăm replici la care se renunţase şi scene care nu au fost incluse în montajul final, pentru a concepe o secvenţă coerentă. A trebuit să filmăm scene cu Russell Crowe pe un fond verde şi alte scene în exterior, în care părea că Oliver vorbea cu Russell, şi apoi am decupat cu totul prestaţia lui din acele scene. Apoi am manipulat digital barba sa (pentru a avea continuitate), însă chipul său a fost decupat şi lipit peste trupul dublurii. Ne-am jucat cu acele tăieturi şi lipituri cât de mult am putut pentru a face ca filmul să rămână credibil", a adăugat el.

Rob Harvey a lucrat şi cu regizorul Terry Gilliam la "Dr. Parnassus", în care Johnny Depp, Colin Farrell şi Jude Law au jucat personajul interpretat de Heath Ledger, în mai multe refilmări ale unor scene din acest lungmetraj.

"Cu un astfel de film, se părea că tot proiectul va intra în colaps. Fiind însă un film de Terry Gilliam, poţi să pui pe oricine să joace cu adevărat orice", a spus acesta.

Este o industrie costisitoare. Însă, în cele mai multe cazuri, producţia este acoperită în cazul oricăror remodelări necesare ale filmului, prin poliţe de asigurare extinse, care permit astfel producătorilor să refacă filmul chiar de la începutul acestuia, dacă va fi nevoie.

Asigurările standard din industria de film acoperă costurile pentru actorii din distribuţie, în cazul în care aceştia se îmbolnăvesc sau suferă accidente.

"Cel mai adesea, cineva îşi rupe o mână sau un picior şi trebuie să opreşti producţia pentru o săptămână sau două, pentru că nu poţi să filmezi până când acea persoană nu se face bine", a explicat Matthew Torrible, director al diviziei de film şi televiziune de la compania de asigurări Quartz Insurance Brokers Ltd.

"După un deces, asigurarea va plăti fie pentru refilmarea unor scene şi editarea lor, fie pentru refilmarea cu o altă persoană şi pentru rescrierea scenariului, fie pentru abandonarea proiectului, fiind rambursaţi toţi banii pe care companiile de producţie i-au investit până în acel moment", a adăugat el.

Companiile de asigurări ar putea însă să nu plătească aceşti bani, în cazul în care cauza decesului este asociată cu o serie de antecedente medicale, descoperite în timpul controlului medical obligatoriu. Aceste costuri sunt din acest motiv excluse din poliţa de asigurare.

Totuşi, este posibil ca producătorii să se asigure contra unor excluderi specifice, pentru a minimaliza acest risc.

După părerea lui Matthew Torrible, se întâmplă foarte rar ca proiectul unui film să fie abandonat, "pentru că există o foarte mare forţă comercială care impune ca producţia să fie finalizată".

Întrucât este puţin probabil ca personajul jucat de Philip Seymour Hoffman în franciza "Jocurile foamei" să fie redistribuit în ultimul opus al acestei serii, efectele speciale ar putea fi utilizate în scenele care necesită prezenţa actorului american.

Rob Harvey şi-a exprimat reticenţa în legătură cu posibilitatea de a "recrea" un actor generat integral pe computer.

"Să creezi o versiune digitală a cuiva, altfel decât prin scenele de tipul «wide shot», reprezintă o metodă foarte ciudată. Ei au o problemă pe care trebuie să o rezolve şi cred că va depinde doar de ei pentru a o rezolva. Au făcut deja un Jeff Bridges tânăr în «Tron: Legacy», dar el este încă în viaţă şi l-au filmat pe «bătrânul» Jeff Bridges, aşadar, din punct de vedere moral, nu ştiu ce vor crede ceilalţi despre această idee", a spus Rob Harvey.

"Poţi să contruieşti un personaj CG (generat pe computer), poţi să captezi - prin motion capture - performanţa sa din altă scenă şi să o aplici apoi unui personaj, dar acesta nu va fi niciodată actorul real. Nu mă simt deloc confortabil cu această idee", a adăugat el.

Garth Twa, lector în producţia digitală de film la Ravensbourne College din Londra şi editor la Pure Movies, se declară de acord cu această opinie: "În cazul lui Philip Seymour Hoffman, talentul său nu se rezuma doar la chipul său, care ar fi uşor de decupat şi de relipit în alte scene, dacă el ar fi fost un actor de filme de acţiune".

"El a fost de departe cel mai respectat şi mai apreciat actor de la Hollywood din generaţia sa. Să imiţi în acest fel un astfel de nivel de performanţă, atât de nuanţată, nu ar fi posibil. Dacă este vorba de o scenă cheie, ei o vor rescrie cel mai probabil, pentru ca toate replicile sale să revină altui actor, sau vor trebui să reimagineze acea scenă".

Studiourile Lionsgate au spus că nu intenţionează să schimbe datele de lansare pentru ultimele două filme din seria "The Hunger Games", care sunt programate să ajungă pe marile ecrane în noiembrie 2014, respectiv în noiembrie 2015.

Indiferent de metoda la care vor apela producătorii filmelor, fanii francizei "Jocurile foamei" vor merge probabil în număr mare la cinema pentru a urmări cu atenţie aceste filme şi pentru a observa schimbările aduse de producători.

"Este un lucru foarte cinic atunci când îl spui astfel, dar aceasta este o industrie cinică - cred că studiourile producătoare vor obţine beneficii mari de pe urma acestei tragedii", a spus Garth Twa.

"Toată lumea va dori să vadă filmele, la fel cum toată lumea a mers să vadă «The Dark Knight», după moartea lui Heath Ledger". Actorul australian a murit înainte ca acest film să fie lansat în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici