Două tablouri, printre care unul de Picasso, furate de la un muzeu brazilian

Un tablou de Picasso şi unul de Candido Portinari au fost furate, joi, dintr-un muzeu din Sao Paulo, la mai puţin de un an de la un furt similar, care a avut loc în timpul carnavalului de la Rio de Janeiro.

2 afișări
Imaginea articolului Două tablouri, printre care unul de Picasso, furate de la un muzeu brazilian

"Lavrador de Café" , Candido Portinari

Cele două tablouri, "Portretul lui Suzanne Bloch" (1904), de Pablo Picasso, şi "Culegătorul de cafea" (1939), al pictorului brazilian Candido Portinari, au fost furate de la muzeul de artă din Sao Paulo (MASP), unde se află una dintre cele mai importante colecţii din America latină.

"Furtul a fost pus la cale de profesionişti. A fost comandat şi este posibil ca tablourile să se afle deja în mâinile unor colecţionari", a indicat, în timpul unei conferinţe de presă, comisarul Marcos Gomes de Moura, însărcinat cu ancheta.

Capodoperele, printre cele mai scumpe din colecţie, au o valoare totală de 100 de milioane de reali (55,5 milioane de euro), potrivit specialiştilor.

Comisarul a indicat că furtul a fost săvârşit de trei - patru persoane.

Muzeul, situat pe bulevardul Paulista, în inima oraşului Sao Paulo, a fost închis pentru anchetă.

"Portretul lui Suzanne Bloch" de Picasso, un tablou de 65 x 54 cm, o reprezintă pe cântăreaţa belgiană, iubita marelui pictor spaniol, originar din Malaga (1881 - 1973).

"O Lavrador de Café" (Culegătorul de cafea) este un tablou de 1m x 81cm, care reprezintă un ţăran de culoare pe o plantaţie de cafea.

Portinari (1903 - 1962) este unul dintre cei mai importanţi pictori brazilieni, aparţinând curentului neo-realist. El este autorul unor mari compoziţii murale de inspiraţie socială sau istorică.

Brazilia a fost deja scena unor mari furturi de tablouri, fapt care alimentează polemica în legătură cu măsurile proaste de securitate din muzee.

Unul dintre cele mai spectaculoase furturi a avut loc anul trecut, în februarie, în timpul carnavalului de la Rio de Janeiro, la muzeul "Chacara do Ceu", situat în cartierul Santa Teresa.

Patru oameni înarmaţi au furat în 20 de minute opere de Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici