Elton John şi Michael Stipe militează pentru drepturile persoanelor transgender încarcerate

Cântăreţul britanic Elton John şi Michael Stipe, solistul fostei trupe R.E.M., sprijină o campanie care militează pentru drepturile persoanelor transgender aflate în închisori, informează contactmusic.com.

125 afișări
Imaginea articolului Elton John şi Michael Stipe militează pentru drepturile persoanelor transgender încarcerate

Elton John şi Michael Stipe (foto) militează pentru drepturile persoanelor transgender încarcerate (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Cei doi artişti, care sunt amândoi gay, au cerut administratorilor de penitenciare din Statele Unite să asigure deţinuţilor transgender o protecţie mai bună, după ce presa americană a relatat pe larg în ultimele zile cazul unei femei transgender care a fost maltratată într-o închisoare din Georgia.

"Femeile transgender din închisorile pentru bărbaţi au drepturi egale în ceea ce priveşte protecţia în faţa violenţei şi a abuzului din închisoare, dar, cu toate acestea, continuă să se confrunte cu nedreptăţi îngrozitoare", au scris cei doi cântăreţi într-o declaraţie comună dată publicităţii în cursul zilei de marţi.

"De obicei, cele mai multe dintre agresiuni rămâne neraportate, deoarece făptaşii sunt gardieni, administratori sau alţi angajaţi din penitenciare. Acest lucru este scandalos, iar mesajul transmis este unul oribil: violenţele asupra persoanelor transgender şi discriminarea lor sunt nu doar permise, ci rămân nepedepsite", spun cei doi artişti.

Săptămâna trecută, Departamentul de Justiţie din Statele Unite a stabilit că administratorii şi gardienii din închisorile americane trebuie să trateze problemele care ţin de identitatea de gen a deţinuţilor la fel cum tratează orice altă afecţiune medicală sau mintală. Această decizie a fost luată după procesul intentat, în luna februarie, împotriva Administraţiei penitenciarelor din statul Georgia de Ashley Diamond, o femeie transgender.

Potrivit documentelor oficiale prezentate în acel proces, administratorii unei închisori din Georgia nu au oferit reclamantei, o femeie transgender în vârstă de 36 de ani, un tratament adecvat pentru o afecţiune cunoscută sub numele de "disforie de gen", o tulburare de identitate sexuală.

Ashley Diamond a afirmat, de asemenea, în acel proces că a fost agresată sexual şi ridiculizată de multe ori în timpul perioadei de detenţie.

Elton John s-a declarat bisexual în 1976, la începutul carierei sale, într-o perioadă în care astfel de recunoaşteri ale orientării sexuale erau rare. În 1984, cântăreţul s-a căsătorit cu o femeie, dar a divorţat patru ani mai târziu. Ulterior şi-a făcut publică homosexualitatea şi a devenit un apărător al drepturilor homosexualilor şi un luptător contra SIDA.

Într-o carieră de aproape cinci decenii, Elton John a reuşit să vândă peste 250 de milioane de albume în toată lumea şi a avut peste 50 de hituri TOP 40, devenind unul dintre cei mai de succes cântăreţi ai tuturor timpurilor. Elton John a fost unul dintre cele mai importante nume ale muzicii în anii '70, cu şapte albume consecutive No. 1 în Statele Unite şi şase single-uri No. 1. Succesul său a avut un impact puternic în muzica pop şi a condus la creşterea popularităţii pianului în rock'n'roll.

El continuă să fie un simbol al vieţii publice şi a fost foarte implicat în lupta anti-SIDA, după sfârşitul anilor '80. A intrat în Rock and Roll Hall of Fame în 1994 şi a fost numit cavaler în 1998.

Michael Stipe a fost liderul trupei R.E.M., care s-a destrămat în 2011 după 31 de ani de activitate.

Trupa R.E.M. s-a înfiinţat în 1980, atunci când Michael Stipe l-a întâlnit pe chitaristul Peter Buck într-un magazin de discuri, Athens, unde Buck era angajat. După ce l-au recrutat pe basistul Mike Mills şi toboşarul Bill Berry, R.E.M. a lansat primul single, "Radio Free Europe", în 1981, fiind urmat în 1982 de EP-ul "Chronic Town". Albumul a capturat imaginaţia unei noi generaţii de melomani şi a reintrodus "chitara pop în lexiconul underground".

R.E.M. sunt recunoscuţi drept cei care au pus bazele genului college-rock, devenind astfel cea mai influentă trupă americană de alternative rock din istorie. Trupa a reuşit să influenţeze artişti ca Sonic Youth, Pavement, Nirvana şi Radiohead şi să înregistreze hituri cu vânzări uriaşe, menţinându-şi identitatea muzicală unică.

De-a lungul carierei, trupa a lansat 15 albume de studio: "Murmur" (1983), "Reckoning" (1984), "Fables of the Reconstruction" (1985), "Lifes Rich Pageant" (1986), "Document" (1987), "Green" (1988), "Out of Time" (1991), "Automatic For The People" (1992), "Monster" (1994), "New Adventures în Hi-Fi" (1996), "Up" (1998), "Reveal" (2001), "Around the Sun" (2004), "Accelerate" (2008) şi "Collapse Into Now" (2011).

R.E.M. a reuşit să vândă mai mult de 85 de milioane de discuri în întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici