Elveţia a votat, prin referendum, pentru interzicerea discriminării persoanelor gay

Elveţia a avut, duminică, un referendum pentru interzicerea discriminării pe baza orientării sexuale, scrie Deutsche Welle. Aproximativ 62% dintre participanţi au votat în favoarea legislaţiei care interzice discriminarea persoanelor gay.

1905 afișări
Imaginea articolului Elveţia a votat, prin referendum, pentru interzicerea discriminării persoanelor gay

Elveţia a votat, prin referendum, pentru interzicerea discriminării persoanelor gay

Oponenţii referendumului au susţinut că noua lege antidiscriminare ar putea cenzura libertatea de exprimare.

Referendumul de duminică a vizat o legislaţie specifică prin care să fie interzis discursul urii şi discriminarea pe baza orientării sexuale, fapte pentru care o persoană ar risca până la trei ani de închisoare. Codul penal acoperă, în prezent, discriminarea pe motiv de rasă, etnie şi religie.

Circa 62% au votat pentru o astfel de legislaţie, iar majoritatea partidelor au susţinut amendamentul care să protejeze comunitatea persoanelor gay, lesbienelor şi bisexualilor. Cu toate acestea, Partidul Popular din Elveţia (SVP), cea mai puternică formaţiune din Parlament s-a opus legii respective.

Partidul de extremă dreapta a argumentat că migranţii au importat opinii homofobe, iar dialogul social şi expulzarea criminalilor ar fi mult mai eficientă.

Modificarea legislativă a fost adoptată prima oară de Parlamentul elveţian în anul 2018, dar un referendum a fost forţat după ce critici au susţinut că ar putea fi afectată libertatea de exprimare.

Ce spun partidele despre subiect?

Eric Bertinat de la Partidul Popular din Elveţia a afirmat că legea „face parte din planul comunităţii LGBT de a legaliza căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi reproducerea medicală asistată” pentru cuplurile gay.

Liderul Uniunii Federale Democrate Creştine Marc Frueh a catalogat măsura ca fiind o „lege a cenzurii”.

„Este o zi istorică. Dă un semnal care este minunat pentru toată lumea şi pentru orice persoană care a fost o victimă a discriminării”, a spus, pentru postul elveţian RTS 1, Mathias Reynard de la Partidul Social-Democrat din Elveţia, iniţiatorul reformei.

Partidele ecologiste, de stânga şi de centru au susţinut legea.

Ce prevede noua lege?

Scoate în afara legii:

- Denigrarea şi discriminarea publică faţă de o persoană pentru faptul că este gay.

- Incitarea la ură împotriva unei persoane în scris, vorbire, imagini sau gesturi.

- Discriminarea pe baza orientării sexuale din partea personalului din restaurante, cinematografe şi instituţii publice, cum ar fi piscinele.

Nu interzice:

- Comentarii homofobice făcute de membrii familiei sau între prieteni.

- Discriminarea de gen, inclusiv a persoanelor transsexuale.

- Dezbaterile publice pe tema discriminării.

Glumele la adresa persoanelor gay.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici