Eurovision 2017: Peste 80 de artişti s-au înscris să reprezinte România

Selecţia Naţională Eurovision România a atras 84 de piese în cursa pentru un bilet spre scena din Kiev, printre care se numără melodii ale vedetelor Lora, Mihai Trăistariu, Florin Chilian, Maxim, Ioana şi Distinto, Tavi Colen şi Emma, Tudor Turcu, dar şi ale unor compozitori străini.

1917 afișări
Imaginea articolului Eurovision 2017: Peste 80 de artişti s-au înscris să reprezinte România

Eurovision 2017: Peste 80 de artişti s-au înscris să reprezinte România (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

Luni 23 ianuarie, organizatorii Selecţiei Naţionale Eurovision 2017 au avut o zi plină. Conform calendarului competiţional, la sediul TVR au fost verificate şi numărate dosarele de înscriere pentru concurs, peste 80 de piese fiind înscrise pentru Selecţia Naţională.

În perioada 27-29 ianuarie juriul va audia concurenţii în studioul TVR, condiţie obligatorie pentru participarea la concurs. În premieră, înregistrările audiţiilor vor fi difuzate într-o serie de emisiuni la TVR

Vedete autohtone, precum Lora, Mihai Trăistariu, Florin Chilian, Maxim, Ioana şi Distinto, Tavi Colen şi Emma, Tudor Turcu, Nora Deneş, Cristina Vasiu, Teodora Dinu sau Ramona Nerra, dar şi compozitori străini – suedezi, britanici şi americani - speră să reprezinte România la concursul de la Kiev, din luna mai. În aceeaşi competiţie intră şi câteva proiecte produse de Marius Moga şi Adrian Sână.

Numărarea şi verificarea plicurilor conţinând melodiile trimise s-a desfăşurat la sediul TVR, unde documentele au fost deschise şi verificate în prezenţa unui notar autorizat. Perioada de înscrieri pentru etapa naţională a concursului s-a încheiat duminică, 22 ianuarie. La fel ca şi anul trecut, participanţii ale căror dosare de înscriere nu îndeplinesc toate condiţiile impuse de Regulament mai au la dispoziţie două zile pentru a-şi completa documentele.

„Le mulţumesc celor care s-au înscris în Selecţia Naţională 2017, pentru încrederea pe care ne-au acordat-o şi îi asigurăm că toate eforturile noastre din aceste zile se concentrează pe audiţiile care vor fi înregistrate în perioada 27-29 ianuarie. Ca în fiecare an, le vom asigura concurenţilor condiţii tehice la cele mai înalte standarde pentru aceste audiţii, pe care le vom difuza, în premieră, într-o serie de emisiuni la TVR”, a declarat Iuliana Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale 2017.

Cei care trec de verificarea dosarului intră la preselecţie: pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, juriul va decide semifinaliştii Selecţiei Naţionale într-un show televizat. Artiştii vor interpreta piesele în studiourile TVR – condiţie obigatorie pentru participarea la concurs - , vineri, 27, sâmbătă, 28 şi duminică, 29 ianuarie, în faţa juriului şi a invitaţilor care îi vor susţine din gradene.

În premieră în istoria Selecţiei Naţionale, înregistrările audiţiilor vor fi difuzate, în perioada 5-11 februarie, într-o serie de emisiuni, în exclusivitate la TVR 2, TVR HD şi TVR Internaţional.

La final, fanii vor afla numele celor 15 semifinalişti ai Selecţiei Naţionale 2017, care vor rămâne în cursa pentru un bilet spre scena din Kiev.

Semifinala Selecţiei va avea loc duminică, 26 februarie 2017, în studioul TVR, iar Finala pe 5 martie. Câştigătorul Selecţiei Naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.

Regulamentul oficial al concursului, precum şi mai multe detalii, pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici