- Home
- Life-Inedit
- (20.05.2022, 22:10)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Extraordinara istorie a hamburgerului american. Ce spune un gurmand care a mâncat 20.000 de hamburgeri
Indiferent dacă vă aflaţi în inima Statelor Unite sau în "Lumea Veche", atunci când aveţi poftă de o masă americană, probabil că vă este gândul la hamburger.
2720 afișări
Sursa Foto - Hepta
Omul care a mâncat 20.000 de hamburgeri la viaţa sa
George Motz , un fel de savant în burgeri, şi-a dedicat mai bine de 20 de ani din viaţa călătoriei prin Statele Unite, căutând şi studiind hamburgerii. După ce a produs, filmat, editat şi regizat filmul său documentar din 2004, numit „American Hamburger”, Motz a continuat să publice un ghid de burgeri pentru fiecare stat, iar mai târziu a publicat prima sa carte de bucate, „The Great American Burger Book”, în 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Iohannis a decis comasarea alegerilor pentru propria sa imagine
-
Alegeri locale în Marea Britanie: Sadiq Khan obţine un al treilea mandat de primar al Londrei
-
IDEI DE MESAJE DE PAŞTE. Cele mai frumoase şi amuzante urări pentru prieteni şi cei apropiaţi
-
Aeronava care aduce Lumina Sfântă din Ierusalim a aterizat în România
„Îmi place să mă laud că am mâncat mai mulţi hamburgeri decât tine”, a spus Motz pentru CNN.
Motz estimează că a mâncat aproximativ 20.000 de burgeri în viaţa lui, fără a avea de gând să se oprească în curând. În timpul călătoriilor sale, Motz a găsit localuri de burgeri care continuă să servească burgerii aşa cum erau preparaţi acum un secol.
Hamburgerul american este de fapt de origine mongoleză
Potrivit lui Motz, povestea originii hamburgerului începe în Mongolia secolului al XIII-lea, când mongolii şi tătarii se luptau.
„Se pare că tătarii aveau un gust pentru carnea de oaie crudă. Călăreau toată ziua cu carne de oaie crudă sub şa. Când în cele din urmă îşi puneau tabăra, luau carnea de oaie crudă şi caldă, o tocau, probabil adăugau nişte mirodenii şi măncau aşa”.
În cele din urmă, felul de mâncare şi-a făcut drum către muncitorii din porturile de pe Marea Baltică, ceea ce i-a permis să ajungă în mai multe părţi de vest ale Europei, inclusiv Scandinavia.
Hamburger- sau friptură de Hamburg
De acolo, reţeta şi-a făcut drum spre Germania şi portul Hamburg. Când a ajuns în Germania, multe secole mai târziu, felul de mâncare a trecut de la carnea de oaie crudă la carnea de vită gătită tocată, care este cunoscută astăzi sub numele de frikadellen.
Motz a explicat că, în timp ce imigranţii germani îşi aşteptau corăbiile, ei au mâncat frikadellen ca opţiune de masă ieftină şi gustoasă.
Când au plecat din Hamburg în SUA la mijlocul secolului al XIX-lea, migranţii au adus cu ei cunoştinţele despre felul de mâncare.
„Frikadellen a ajuns în cele din urmă în Statele Unite şi îmi pot imagina că frikadellen nu a însemnat nimic pentru majoritatea oamenilor care locuiau în SUA, cu excepţia germanilor. Aşa că a trebuit să schimbe numele în acel moment în friptură în stil Hamburg,” sau pur şi simplu, friptura Hamburg”.
Pe măsură ce imigranţii germani s-au mutat spre vest prin Statele Unite pentru a face agricultură, au început să apară şi târguri de stat.
Fermierii din toate categoriile sociale ar participa la aceste târguri pentru a afla despre diferite practici şi echipamente agricole. Potrivit lui Motz, migranţii germani şi-au amenajat propriile standuri care serveau friptura din Hamburg, care era considerată o mâncare etnică la acea vreme.
Tendinţa a prins, iar restaurantele au început să servească sandvişurile. Hamburgerii sunt acum un punct de mândrie în bucătăria americană, a spus Motz.
„Hamburgerul este aproape singura invenţie alimentară din America din ultimii 100 de ani. A început ca aliment etnic din Germania, dar l-am adoptat şi l-am făcut diferit punându-l pe pâine”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Poporul bugetar român este într-o continuă expansiune. Nu pare că „s-a terminat cu șmecheria”. Cum îți iei bugetul înapoi?
Citește pe www.zf.ro: Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte: Se întâmplă mult mai rapid decât credem şi poate duce la o moarte mult mai brutală decât ne putem imagina
Citește pe www.zf.ro: Elon Musk nu poate să piardă: A câştigat 40 de miliarde de dolari într-o singură săptămână, după ce a dat afară 14.000 de oameni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte: Se întâmplă mult mai rapid decât credem şi poate duce la o moarte mult mai brutală decât ne putem imagina
ANAF scoate tunurile grele: Încep controalele masive la persoanele fizice. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
PROSPORT.RO
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe