Felix Baumgartner va încerca să depăşească, marţi, viteza sunetului, în cădere liberă

Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, va încerca marţi, în jurul orei 14.00 GMT (17.00, ora României), să depăşească viteza sunetului în cădere liberă - o premieră mondială -, plonjând de la altitudinea record de 36.576 de metri deasupra statului american New Mexico.

896 afișări
Imaginea articolului Felix Baumgartner va încerca să depăşească, marţi, viteza sunetului, în cădere liberă

Felix Baumgartner va încerca să depăşească, marţi, viteza sunetului, în cădere liberă

UPDATE: Saltul în cădere liberă din stratosferă al lui Felix Baumgartner - o premieră mondială -, programat marţi, la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), a fost amânat după ora 17.30 GMT, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează organizatorii

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, austriacul se pregăteşte de cinci ani pentru această misiune, dar ultimele 24 de ore au fost cele mai solicitante.

Singurul lucru pe care îl face Baumgartner în cele 24 de ore care precedă saltul este să se odihnească şi să-şi conserve energia pentru momentele cruciale ale misiunii. "Cel mai frică îmi este când încerc să adorm înaintea momentului în care încep pregătirea. Atunci este linişte în jurul meu şi sunt doar eu cu gândurile mele", spune Baumgartner. "Când încep să mă pregătesc, am alte lucruri la care trebuie să mă gândesc şi totul este mult mai bine".

Potrivit organizatorilor, Baumgartner şi-a început ziua de dinainte de salt cu exerciţii uşoare de cardio pentru a-şi relaxa muşchii şi s-a întors la hotel, pentru odihnă. Potrivit programului anunţat de organizatori, cu 13 ore şi 30 de minute înainte de a sări Baumgartner a luat masa cu membri ai echipei. Cu 24 de ore înaintea saltului, doctorul echipei i-a prescris un meniu sărac în fibre, pentru că este vital ca el să mănânce doar alimente care vor fi digerate rapid şi care nu creează gaze în corp. Acest lucru poate duce la expandarea corpului şi într-o zonă cu o presiune atmosferica scăzută, precum în stratosferă.

Cu trei ore înainte de salt, Baumgartner a făcut o inspecţie meticuloasă a capsulei şi apoi a fost supus unui test medical şi conectat la sistemul de monitorizare care va supraveghea tot ce se întâmplă în timpul misiunii. Cu două ore înainte, Baumgartner va începe să se îmbrace în costumul special, va fi conectat la un aparat de respirat cu oxigen, pentru a elimina tot nitrogenul din sânge - acesta putând să se extindă în vene la altitudine mare. Cu o jumătate de ora înainte de salt, Baumgartner va intra în capsulă, va aştepta numărătoarea inversă şi lansarea misiunii.

Anunţul acestui salt, făcut la sfârşitul lui septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine în ceea ce priveşte data la care va avea loc saltul supersonic, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste.

"Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes", a declarat într-un comunicat Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit "Stratos".

Atingând viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri/ oră (343 metri/ secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glonţ de pistol.

Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă este deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Pentru a se pregăti pentru această performanţă, paraşutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico - primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri - atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-şi deschide paraşuta.

Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului "Stratos" constă în colectarea de date ştiinţifice care ar putea să amelioreze siguranţa călătoriilor spaţiale permiţând, în cazuri de urgenţă, salturile cu paraşuta de la mare altitudine.

Înainte de acest proiect, Felix Baumgartner a devenit cunoscut graţie unor salturi pe care le-a efectuat de pe World Financial Center T101 din Taipei (Taiwan) şi de pe statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia).

Sportivul este sprijinit tehnic şi financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de băuturi energizante Red Bull şi de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.

Cel din urmă este şi proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concurează actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici