Festivalul Sundance debutează joi, sărbătorind 30 de ani de vitalitate a cinema-ului independent

Festivalul Sundance, dedicat cinema-ului independent, sărbătoreşte a 30-a ediţie cu o varietate de genuri inedite, de la horror la comedie şi trecând prin drame intimiste, animaţie, documentare şi filme de autor pentru publicul larg, demonstrând o vitalitate regăsită a acestui sector.

63 afișări
Imaginea articolului Festivalul Sundance debutează joi, sărbătorind 30 de ani de vitalitate a cinema-ului independent

Festivalul Sundance debutează joi, sărbătorind 30 de ani de vitalitate a cinema-ului independent (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Festivalul, care debutează joi la Park City, o staţiune montană din statul american Utah, şi se va încheia pe 26 ianuarie, a fost înfiinţat în urmă cu 30 de ani de actorul şi regizorul Robert Redford cu scopul de a oferi un spaţiu de desfăşurare producţiei de filme independente, într-un peisaj cinematografic american ce era dominat de Hollywood.

Lansat foarte modest, manifestarea a devenit de-a lungul anilor un eveniment inconturnabil pentru regizorii americani şi străini şi a lansat carierele unor cineaşti de renume, precum Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, David O. Russell, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch şi Darren Aronofsky.

Sundance va oferi în acest an festivalierilor - profesionişti din industria cinematografică şi public larg - 121 de lungmetraje, dintre care 100 în premieră mondială, turnate în 37 de ţări. Din această selecţie, 54 sunt filme de debut, iar 35 dintre acestea vor rula în competiţia festivalului.

Numărul mereu tot mai mare de filme propuse comitetului de selecţie - 12.218 în acest an - demonstrează vitalitatea unui sector care începe să îşi revină după criza acută de finanţare apărută după "seismul" financiar din 2008.

Potrivit directorilor festivalului, această creştere a activităţii cinematografice este însoţită şi de recurgerea tot mai frecventă la codurile cinema-ului de gen - suspans, thriller, horror, acţiune.

"Am observat că cineaştii independenţi încorporează elemente de gen în filmele lor, fapt devenit posibil graţie tehnologiei", a declarat John Cooper, directorul festivalului.

După părerea sa, cinema-ul de gen "ajută publicul să adere într-o manieră mai confortabilă la propunerile care ies de pe cărările deja bătute".

O demonstrează câteva filme din acest an, precum "Life after Beth" şi "Jamie Marks is dead", care folosesc codurile filmelor cu fantome şi cu zombie - primul pentru a relata o poveste de iubire, iar al doilea pentru a ilustra o poveste iniţiatică.

Mai multe staruri din mediul independent - şi de dincolo de el - se vor afla în acest an pe genericele filmelor din competiţie şi vor defila pe "covoarele albe" din Park City.

Kristen Stewart, eliberată recent de saga "Amurg", joacă rolul unei femei-gardian din închisoarea Guantanamo în filmul "Camp X-Ray", în timp ce Anne Hathaway colaborează cu fratele ei muzician în filmul "Song One".

Phillip Seymour Hoffman ("God's Pocket"), creatoarea şi protagonista serialului "Girls" Lena Dunham ("Happy Christmas"), Aaron Paul din serialul "Breaking Bad" şi Juliette Lewis ("Hellion"), dar şi Mark Ruffalo ("Infinitely Polar Bear") şi Kristen Wiig ("The Skeleton Twins") se vor afla şi ei pe afişul festivalului Sundance 2014.

Sundance va prezenta, totodată, unul dintre cele mai aşteptate filme independente ale anului, "Boyhood", de Richard Linklater, turnat cu Ethan Hawke şi Patricia Arquette într-o perioadă de 10 ani şi care prezintă viaţa unei familii şi maturizarea copiilor până la vârsta adultă.

Premieres, o secţiune în afara competiţiei, va include la rândul ei numeroşi actori de prestigiu, precum Michael Fassbender, Keira Knightley, Alfred Molina, Willem Dafoe, Steve Coogan şi Ryan Reynolds.

Secţiunea dedicată documentarelor, al doilea ax central al festivalului, va alinia în acest an mai multe titluri despre ravagiile cauzate de internet ("Web Junkie", "Love Child"), filme despre comerciantul rus de arme Viktor Bout ("The Notorious Mr. Bout"), despre obezitatea din Statele Unite ale Americii ("Fed Up") şi cele mai recente producţii regizate de "starurile" documentarelor Alex Gibney ("Finding Fela") şi Hubert Sauper ("We come as friends").

Istoria recentă va fi şi ea pe afişul festivalului, în special prin campania prezidenţială americană nefericită a lui Mitt Romney ("Mitt") sau relaţiile dintre FBI şi celebrul gangster James Bulger, al cărui proces răsunător a avut loc vara trecută ("Whitey: United States of America v. James J. Bulger").

Pentru prima dată, festivalul va include şi o secţiune dedicată copiilor, în care se remarcă premiera mondială a versiunii americane a filmului de animaţie francez "Ernest et Célestine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici