Filmele cu teme politice domină cursa pentru nominalizări la Oscar

Filmele cu teme politice, printre care se numără "Milk", "Frost/Nixon" şi "Che", domină cursa de anul acesta pentru nominalizări la premiile Academiei Americane de Film, care vor fi anunţate pe 22 ianuarie.

322 afișări
Imaginea articolului Filmele cu teme politice domină cursa pentru nominalizări la Oscar

Filmele cu teme politice domină cursa pentru nominalizări la Oscar

"Există părţi bune şi părţi rele", spune Benicio Del Toro referitor la pelicula "Che", prezentată anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes şi în care joacă rolul principal.

"Există foarte multă informaţie de procesat. Uneori acest lucru poate fi copleşitor", a spus actorul. "Partea proastă constă în aşteptările publicului care crede că ştie totul despre personaj. Asta nu ar trebui să afecteze un actor, dar, inevitabil, acest lucru se întâmplă", a adăugat Benicio Del Toro.

Actorul a intrat într-un domeniu "aglomerat" anul acesta, acela al filmelor politice, alături de Josh Brolin, care joacă rolul preşedintelui George W. Bush, şi James Cromwell, în rolul lui Bush senior, în noul film al lui Oliver Stone, "W".

Sean Penn joacă, de asemenea, în "Milk", rolul lui Harvey Milk, primul politician declarat gay, care a deţinut o funcţie politică în California, în anii '70, în timp ce Frank Langella joacă rolul lui Richard Nixon în "Frost/Nixon".

Totuşi, deşi astfel de producţii au consistenţă, acest lucru nu le aduce automat un loc pe lista de nominalizări la Oscar.

De altfel, de-a lungul timpului, s-a demonstrat că Academia Americană de Film nu are deloc o preferinţă pentru astfel de teme. Excepţii notabile au fost nominalizările lui Denzel Washington, pentru rolul din "Malcolm X" (1992) şi şi a lui Anthony Hopkins, în "Nixon" (1995).

Printre actorii care au câştigat un premiu Oscar după ce au jucat într-un film cu temă politică se numără Ben Kingsley, pentru rolul lui Mahatma Gandhi, în "Gandhi" (1982), Forest Whitaker, pentru rolul lui Idi Amin ("Ultimul rege al Scoţiei", 2006) şi Helen Mirren ("Regina", 2006).

Pe lângă rolul din "W", Josh Brolin mai joacă şi un rol secundar în "Milk": Dan White, cel care l-a asasinat pe Milk.

"Rolul lui Dan White mi s-a părut mai greu decât cel din W", a spus acesta, menţionând că el şi Oliver Stone au vorbit despre cum să ilustreze personalitatea lui George W. Bush. "Nu doream să creăm o copie a acestuia, în timp ce, în ceea ce îl priveşte pe Dan White, chiar am vrut să îi redau vocea sa adevărată", a spus Brolin.

Brolin a mărturisit că atât Stone, cât şi regizorul filmului "Milk", Gus Van Sant, i-au dat libertatea să creeze cele două personaje. Actorul a lucrat pentru rolurile sale studiind arhive video. Astfel, pentru "W", Brolin a citit 13 cărţi despre Bush şi a ascultat de nenumărate ori discursurile preşedintelui american. "Până când am înnebunit-o pe asistenta mea", a adăugat acesta.

Când actorii interpretează rolurile unor politicieni, ei se transformă în psihologi. "Poţi să te uiţi la Bush sau la Obama şi poţi să le descoperi trăsăturile de caracter sau slăbiciunile", a declarat Frank Langella, care l-a jucat pe Nixon şi într-un spectacol de teatru, rol pentru care a fost distins cu un premiu Tony. "Politicienii aceştia sunt, însă, departe de Nixon, care era fascinant".

Benicio Del Toro a avut destul timp să pregătească rolul lui Che Guevara. A petrecut şapte ani călătorind în Cuba şi Argentina şi citind cărţi. "Câteodată, când joci un personaj, trebuie să creezi o adevărată poveste în spatele său", a spus acesta. "Povestea poate fi de trei pagini. Dar pentru Che Guevara, povestea are 1.200 de pagini", a spus Del Toro.

Acesta a adăugat că regizorul filmului "Che", Steven Soderbergh, nu a dorit ca actorii să ştie că o parte din faptele prezentate în film nu s-au întâmplat în realitate.

Del Toro a spus, de asemenea, că şi-a descoperit personajul cu ajutorul unor fotografii ale liderului revoluţionar.

La fel ca şi Brolin, Del Toro a simţit că una dintre cele mai mari provocări a fost momentul în care a trebuit să îl imite pe Che Guevara când acesta a ţinut un discurs la Naţiunile Unite.

"Acest discurs este cunoscut pe de rost de oamenii din America Latină", a spus acesta. "Am ascultat caseta în mod repetat. Cel mai greu lucru a fost să vorbesc în spaniola cultă, pe care o folosea Che Guevara". Benicio Del Toro a renunţat să mai înveţe limba spaniolă la 13 ani. Pentru film, a avut foarte mult de recuperat.

Pentru foarte mulţi actori, ceea ce i-a apropiat de personajele politice pe care le-au interpretat a fost aspectul vieţii private a acestora. Langella a fost impresionat de vizita în casa în care a copilărit Nixon, unde, în prezent, se află Biblioteca Richard Nixon. Langella a citit o carte a lui Nixon, "The Edge of the Sword", de Charles de Gaulle, volum pe marginile căruia viitorul preşedinte american făcuse însemnări.

La rândul lui, Del Toro a apreciat că a învăţat foarte multe despre Che Guevara după ce, în urma unei călătorii în Argentina, i-a cunoscut pe fratele mai mic al acestuia şi pe nepoţii lui.

"A fost emoţionant să aflu că, la vârsta de un an, Che Guevara a avut un atac de astm", a spus Del Toro. "Am aflat că familia sa se muta dintr-un oraş în altul (...) sentimentul acesta, de iubire faţă de propria familie, m-a urmărit pe toată durata filmărilor", a spus actorul.

Del Toro spune că, în ciuda tuturor pregătirilor, a simţit că rolul său se compară cu "înotul într-o piscină, când înoţi spre margine, dar marginea se depărtează de tine". Brolin, la rândul lui, îi împărtăşeşte sentimentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici