Filmul "În clasă" a primit premiul Lumière 2009 (Video)

Lungmetrajul "În clasă", de Laurent Cantet, recompensat cu Palme d'Or la Cannes în 2008, a câştigat, luni seară, trofeul pentru cel mai bun film la gala premiilor Lumière, considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur, informează variety.com.

69 afișări
Imaginea articolului Filmul "În clasă" a primit premiul Lumière 2009 (Video)

Filmul "În clasă", de Laurent Cantet, a primit premiul Lumière 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Filmul "În clasă" prezintă povestea unei clase de liceu din Paris, pe durata unui întreg an şcolar. Francois Begaudeau joacă rolul profesorului de limba franceză al adolescenţilor.

Din dorinţa lui de a instrui, Francois nu ezită să-şi asume unele riscuri, punându-i pe aceşti tineri, ce trebuie "domesticiţi", faţă în faţă cu propriile lor limite, astfel încât să-i motiveze.

Regizorul Laurent Cantet a venit la această gală însoţit de toţi elevii din film, aceştia fiind ovaţionaţi de publicul prezent în sală.

Filmul "În clasă" a primit patru nominalizări la premiile Lumière, la fel ca şi filmele "Aide-toi et le ciel t'aidera", de Francois Dupeyron, şi "Seraphine", de Martin Provost.

"În clasă" s-a calificat deja pe lista lungă a nominalizărilor la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi este considerat unul dintre marii favoriţi la premiile Cesar, care se vor acorda la sfârşitul lunii februarie.

La aceeaşi gală, Francois Dupeyron a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru filmul "Aide-toi et le ciel t'aidera", o tragicomedie despre urcuşurile şi coborâşurile unei familii de emigranţi de la periferia Parisului.

Filmul a fost lansat în Franţa în noiembrie 2008, după ce a participat la festivalurile de film de la Toronto, Tokyo şi Roma.

Totodată, Yolande Moreau a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru prestaţia ei din filmul "Seraphine", care a avut peste 500.000 de spectatori în Franţa şi a fost lansat recent şi în Marea Britanie şi Statele Unite.

De asemenea, Vincent Cassel a fost desemnat cel mai bun actor, pentru filmul "Mesrine", în care interpretează rolul celui mai periculos şi mai carismatic bandit al Franţei.

Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit lui Samuel Benchetrit, pentru filmul "Dintotdeauna mi-am dorit să fiu gangster", care a primit, în 2008, premiul World Cinema Screenwriting la Festivalul de la Sundance.

Premiile Lumière, create de regretatul producător de film Daniel Toscan du Plantier, sunt considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur şi sunt acordate de corespondenţii străini de presă din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici