Filmul "Minuscule", în care furnici roşii şi negre se războiesc, a deschis Anim'est Chişinău

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Anim'est de la Chişinău a început joi seară, la Cinema Odeon, cu filmul "Minuscule - The Valley of Lost Ants", care prezintă povestea unor furnici roşii şi negre, ce se războiesc pe o pajişte liniştită, din cauza unei cutii cu zahăr abandonată la un picnic.

443 afișări
Imaginea articolului Filmul "Minuscule", în care furnici roşii şi negre se războiesc, a deschis Anim'est Chişinău

Filmul "Minuscule", în care furnici roşii şi negre se războiesc, a deschis Anim'est Chişinău (Imagine: Dorina Calin/Mediafax Foto)

"Minuscule - The Valley of Lost Ants", o creaţie franceză a regizorilor Hélène Giraud şi Thomas Szabo, este una dintre peliculele nominalizate la European Animated Feature Film 2014, care premiază cele mai mari şi reuşite realizări din cinematografia europeană.

"Filmul din această seară este un film mai special, pentru că, în general, se fac seriale după un film de mare succes, astă seară veţi urmări exact procesul invers: a fost un serial de mare succes şi s-a făcut un film de animaţie de lung metraj. Este un film cu multe insecte. Dacă vă plac insectele, aici e locul unde trebuie să fiţi. Este un film cu dialog, doar că dialogul este alcătuit din onomatopee", a declarat Mihai Mitrică, directorul festivalului, despre filmul din deschiderea Anim'est Chişinău.

În sală au fost prezenţi atât adulţi, cât şi copii, care s-au bucurat de povestea filmului.

Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, a spus că Festivalul de Film Anim'est a reuşit să "coopteze interesul publicului", iar vizibitatea lui creşte în fiecare an.

La rândul său, Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chişinău, a spus că Anim'est devine o tradiţie, "semn că trebuie să creştem spiritual şi să ne înălţăm şi prin cinematografie şi să ajungem acolo unde este locul care ni se cuvine".

"Sper că oamenii care susţin evenimente culturale sau care au menirea să susţină evenimente culturale o să înceapă să susţină din ce în ce mai mult, pentru că merită", a spus şi Dumitru Marian, coordonator Anim'est Chişinău.

Anul acesta, Anim'est Chişinău are şi un nou loc de desfăşurare, Tipografia 5, unde sâmbătă, de la ora 22.00, publicul va putea urmări câteva dintre cele mai bune videoclipuri muzicale animate ale ultimei perioade.

"Cei mici fac legea la Anim'est", a spus Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului, precizând că vineri, sâmbătă şi duminică, de la orele 12.00 şi 14.00, vor fi proiecţii speciale pentru copii.

Festivalul internaţional Anim'est se desfăşoară la Chişinău, de joi până duminică, în incinta cinematografului Odeon şi Tipografia 5, unde vor fi proiectate cele mai reuşite filme de animaţie ale anului curent, dar şi unele care s-au evidenţiat de-a lungul timpului, precum şi workshop-uri.

Unul dintre momentele importante din festival, dar şi o premieră pentru Moldova este animaţia rusească "Ku! Kin-dza-dza", realizată de regizorul Georgy Danelia. Aceasta este un remake mai puţin întunecat şi distopic, dar şi mai orientat spre tineri şi audienţa internaţională a originalului "Kin-dza-dza", din 1986, lucrarea aceluiaşi cineast.

Programul detaliat al festivalului şi informaţii legate de ediţia de anul acesta a Anim'est Chişinău pot fi găsite pe http://www.animest.md/.

La Bucureşti, festivalul Anim'est s-a desfăşurat în perioada 3 - 12 octombrie.

Partenerii festivalului sunt Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Goethe - Institut Bucureşti, Centrul Cultural German Akzente, Alianţa Franceză, Ministerul Culturii Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, ICR Mihai Eminescu, Ambasada României în Republica Moldova şi Moldova Film.

Festivalul internaţional de animaţie Anim'est este organizat de Asociaţia culturală Este'n'est şi ALTFilm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici