Filmul "Morgen" de Marian Crişan, în premieră la HBO, pe 15 ianuarie

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan, propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", ediţia 2012, va fi difuzat în premieră pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la HBO.

339 afișări
Imaginea articolului Filmul "Morgen" de Marian Crişan, în premieră la HBO, pe 15 ianuarie

Marian Crişan, regizorul filmului "Morgen" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

După premiera din 15 ianuarie, "Morgen" va mai fi difuzat pe HBO şi pe 16 ianuarie (ora 12.50), 18 ianuarie (ora 20.00), 19 ianuarie (ora 09.25) şi 21 ianuarie (18.15), informează HBO.

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, "Morgen", spune povestea unui bărbat - Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, "pescuieşte" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

"Morgen" a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010. Marian Crişan a primit, în august 2010, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum şi premiul juriului ecumenic pentru filmul "Morgen". De asemenea, "Morgen" a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie anul trecut la Luxemburg. Anul acesta, în aprilie, "Morgen" a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar în mai, cu premiul de distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa.

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", pentru gala care va avea loc în 2012, au anunţat pe 4 august reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Un juriu format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu - critic de film, Cristina Corciovescu - critic de film, Mihai Chirilov - critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase - director de imagine şi regizor şi Eugen Athanasiu - critic de film - a ales, cu o majoritate de patru voturi, ca "Morgen" să reprezinte România la secţiunea "cel mai bun film străin" a premiilor Oscar care vor fi decernate în 2012.

HBO (Home Box Office) s-a lansat în Europa Centrală în 1991, fiind disponibil în România din 1998. HBO CE, subsidiară a Home Box Office Inc., difuzează programe de televiziune premium şi în grilele de bază în 14 ţări din regiune: Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Slovenia, Croaţia, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia şi Bosnia. Home Box Office Inc. este deţinut de compania Time Warner.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici