Flori "gemene" cu miros de cadavre în putrefacţie, noua atracţie a unei grădini botanice din Florida

Două exemplare de Amorphophallus Titanum, cea mai mare floare din lume, ale căror inflorescenţe uriaşe, în formă de falus, emit un miros asemănător celui de cadavre aflate în putrefacţie, atrag numeroşi turişti în aceste zile la Grădina Botanică Marie Selby din Sarasota, în statul american Florida.

488 afișări
Imaginea articolului Flori "gemene" cu miros de cadavre în putrefacţie, noua atracţie a unei grădini botanice din Florida

Flori "gemene" cu miros de cadavre în putrefacţie, noua atracţie a unei grădini botanice din Florida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Reuters, aceste plante înfloresc foarte rar, iar evenimentul reprezintă pentru experţii în domeniu ceea ce reprezintă o eclipsă lunară pentru pasionaţii de astronomie.

Oamenii nu văd prea des aceste plante - veritabili titani ai regnului vegetal - înflorind în sălbăticie în ţara lor de origine, Indonezia, şi cu atât mai puţin în "captivitate", iar faptul că două exemplare "gemene" de Amorphophallus Titanum înfloresc aproape simultan, la doar câteva zile unul de celălalt, în statul american Florida, reprezintă un eveniment deosebit de rar.

Florile acestor plante au culoarea crem şi ating dimensiuni de până la trei metri. Ele emit un miros greu, de carne aflată în putrefacţie, pentru a atrage muştele şi gândacii care o polenizează. Florile rămân deschise doar 48 de ore, iar următoarea inflorescenţă apare după foarte mulţi ani.

În grădinile botanice de pe întregul teritoriu al Americii de Nord, cel mult patru exemplare de Amorphophallus Titanum înfloresc pe parcursul unui an obişnuit. La începutul acestei primăveri, s-au produs totuşi mai multe inflorescenţe, într-o succesiune rapidă, la Grădina Botanică Foster din Honolulu, în statul american Hawaii.

În Florida, prima dintre aceste flori, supranumită "Seymour", i-a surprins pe angajaţii de la Grădina Botanică Marie Selby înflorind vineri dimineaţă, mai devreme decât prevedeau specialiştii. Aproape 2.000 de vizitatori au vizitat acea grădină botanică pe parcursul weekendului trecut, pentru a admira inflorescenţa înaltă de peste 2 metri, depăşind de patru ori numărul mediu al vizitatorilor dintr-un weekend obişnuit.

"Sora" ei geamănă, supranumită "Audrey" - numele unui personaj din "Little Shop of Horrors", o comedie-musical despre o plantă însetată de sânge -, va înflori şi ea în curând, peste cel mult 8-10 zile.

Pe pagina de Facebook ai Grădinii Botanice Marie Selby, anjaţii ei spun că Audrey a crescut deja 10 centimetri într-o singură noapte şi a ajuns la înălţimea de 122 de centimetri. Botaniştii americani intenţionează să o insemineze cu polenul recoltat de la Seymour, cu speranţa de a obţine seminţe fertile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici