FOCUS: "Boogie", "Nunta mută" şi "Megatron" - printre filmele româneşti lansate în toamnă, la cinema (Video)

Publicul cinefil este invitat, în toamnă, la o nouă "porţie" de producţii cinematografice româneşti, precum "Boogie", "Megatron", "Week-end cu mama" sau "Nunta mută", filmele continuând seria de lansări din acest an, care a mai cuprins pelicule precum "Supravieţuitorul" sau "Restul e tăcere".

46 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Boogie", "Nunta mută" şi "Megatron" - printre filmele româneşti lansate în toamnă, la cinema (Video)

FOCUS: "Boogie", "Nunta mută" şi "Megatron" - printre filmele româneşti lansate în toamnă, la cinema (Imagine: Mediafax Foto)

În plină dezbatere cu privire la viitorul cinematografelor româneşti, care s-au împuţinat şi deteriorat vizibil de la un an la altul, cinefilii din România au parte de o ofertă destul de generoasă de filme autohtone, multe dintre ele opera regizorilor din "noul val cinematografic" atât de apreciat în lumea întreagă.

Dacă anul trecut, cele mai mediatizate şi premiate filme româneşti - "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu (Palme d'Or la Cannes 2007) şi "California Dreamin' (Nesfârşit)" de Cristian Nemescu (Prix Un Certain Regard la Cannes 2007) - au umbrit aproape orice altă lansare în sălile de cinematograf din România, toamna aceasta este rândul lui Radu Muntean, Marian Crişan, Horaţiu Mălăele şi Radu Gabrea să testeze gustul cinefililor români. De altfel, numărul producţiilor care sunt programate să apară în cinematografe în toamnă s-a dublat, în comparaţie cu anul trecut.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"

"California Dreamin' (Nesfârşit)"

Oferta de filme româneşti a fost una generoasă încă de la începutul anului, în martie lansându-se cea mai scumpă producţie autohtonă de până acum - "Restul e tăcere" de Nae Caranfil - propunerea României la Oscar 2009 -, urmată, o lună mai târziu, de "Supravieţuitorul" lui Sergiu Nicolaescu.

"Restul e tăcere"

"Supravieţuitorul"

Aria tematică abordată de cele circa zece filmele care se vor lansa în a doua jumătate a acestui an este una cât se poate de largă, lăsând publicului posibilitatea de a alege şi, eventual, de a compara: situaţia copiilor rămaşi acasă, în timp ce părinţii lor lucrează în străinătate - "Week-end cu mama" de Stere Gulea; felul în care minciuna şi manipularea se poate institui într-un cuplu - "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru; criza bărbatului la 30 de ani - "Boogie" de Radu Muntean; modul în care destinele unor persoane se intersectează - "Întâlniri încrucişate" de Anca Damian sau problemele tinerei generaţii - "Luna verde" de Alexa Visarion.

Una dintre cele dintâi premiere ale toamnei este "Boogie", care intră în cinematografele româneşti în septembrie, după ce a participat, anul acesta, la multe festivaluri de profil, printre şi care cele de la Cannes (secţiunea Quinzaine des Realisateurs), TIFF şi Festivalul Internaţional Karlovy Vary.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Muntean, după "Furia" şi "Hârtia va fi albastră", "Boogie" este un film despre maturizare şi vârsta de 30 şi ceva de ani. Iniţial denumit "30 şi ceva", filmul are la bază un scenariu de Alexandru Baciu, Răzvan Rădulescu şi Radu Muntean.

Bogdan Ciocăzanu, poreclit "Boogie", (Dragoş Bucur), un bărbat de vreo 30 de ani, cu soţie (Anamaria Marinca) şi un copil mic, pleacă la mare de 1 Mai, împreună cu familia şi se întâlneşte întîmplător cu cei mai buni prieteni din liceu - Penescu (Mimi Brănescu) şi Iordache (Adrian Văncică) - la data şi locul de care îi leagă cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinereţe, potrivit boogiemovie.com. Bogdan e tentat să retrăiască aventurile din vremurile bune, dar încercarea de a-şi recupera tinereţea preţ de o seară, bifând băutura, jocurile, flirtul şi prostituatele, se transformă într-o deziluzie.

Din distribuţia filmului mai fac parte Roxana Iancu şi Geanina Varga. De asemenea, la doar 4 ani, Vlad Muntean, fiul regizorului, a debutat în cinematografie. Filmul lui Muntean a fost cupărat, la Cannes, de către compania franceză Films Sans Frontières şi va apărea pe marile ecrane din Franţa în toamnă, după premiera românească.

Tot în septembrie va începe să ruleze în cinematografe şi filmul "Megatron" de Marian Crişan, care a primit trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Anca Puiu, producătorului filmului, declara pentru MEDIAFAX, în iunie, că, înaintea intrării în cinematografe, "Megatron" va fi proiectat la Institutul Cultural Român în prezenţa regizorului, în cadrul evenimentului "Seara de film ICR". "Megatron" va avea premiera la jumătatea lunii septembrie şi va rula în cinematografe împreună cu alte două scurtmetraje ale casei de producţie Mandragora, "Joi" de Hadrian Marcu şi "Bricostory" de Andreea Păduraru.

Şi documentarul lui Thomas Ciulei, "Podul de flori", va rula, între 19 şi 26 septembrie, la cinematograful "Elvira Popescu", a declarat regizorul pentru MEDIAFAX. Filmul - care prezintă viaţa unui bărbat dintr-un sat din Republica Moldova, care trebuie să aibă grijă de cei trei copii ai săi, după ce soţia a pleacat la muncă în străinătate - va rula în avanpremieră pe 16 septembrie, la Institutul Francez din Bucureşti.

Cel mai recent film al lui Stere Gulea, "Week-end cu mama", produs de MediaPro Pictures, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 3 octombrie, potrivit MediaPro Distribution. Câştigător al concursului din 2005 al Centrului Naţional al Cinematografiei, scenariul filmului porneşte de la un subiect extrem de dezbătut în ultima perioadă - soarta copiilor lăsaţi în grija rudelor de părinţii plecaţi în străinătate. Luiza, personajul principal din "Week-end cu mama", interpretată de Medeea Marinescu, a plecat în urmă cu zece ani din Romania, lăsându-şi fetiţa, Cristina, căreia îi dă viaţă Adela Popescu, în grija mătuşii acesteia. După ce se întoarce în România, Luiza îşi găseşte fiica de 18 ani dependentă de droguri şi cu o fetiţă de patru ani pe care a abandonat-o într-un cămin de copii. Copleşită de remuşcări, Luiza încearca să-şi salveze fiica şi să recupereze timpul pierdut.

Primul film românesc distribuit de Transilvania Film în cinematografele din România în toamnă este "Pescuit sportiv", lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru. Regizorul a câştigat Leopardul de Aur, anul trecut, la Locarno, cu scurtmetrajul "Valuri", care a primit numeroase alte premii la festivaluri internaţionale.

Filmul lui Adrian Sitaru, "Pescuit sportiv", o poveste despre manipulare, minciună, neîncredere şi compromisuri, cu Maria Dinulescu, Ioana Flora şi Adrian Titieni în distribuţie, a fost selectat în secţiunea paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, "Zilele Veneţiei", între 27 august şi 6 septembrie. "Pescuit sportiv" a fost prezentat în cadrul evenimentului "Zilele filmului românesc" de la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai-8 iunie).

Pelicula care marchează debutul actorului Horaţiu Mălăele în calitate de regizor de film, "Nunta Mută", distribuit tot de Transilvania Film, va fi prezentat pe marele ecran în octombrie. Filmul, o coproducţie Castel Film şi compania franceză Agat Film et Cie, al cărei buget se ridică la peste 1 milion şi jumătate de euro, reuneşte nume mari ale scenei româneşti, precum Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Dan Condurache, Gheorghe Dinică, George Mihăiţă şi Alexandru Bindea. În rolurile principale joacă Alexandru Potocean, cel care a interpretat rolul lui Adi din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi Meda Victor.

"Nunta mută", realizat după un scenariu rezultat în urma colaborării dintre Mălăele şi scenaristul Adrian Lustig, prezintă o nuntă tristă, undeva la ţară, ceremonia şi petrecerea desfăşurându-se în tăcere, sub auspiciile doliului naţional, instituit la moartea lui Stalin. Regizorul însuşi a definit pelicula ca fiind "o tragicomedie absurdă".

De asemenea, potrivit Transilvania Film, filmul "Întâlniri încrucişate" al Ancăi Damian va avea premiera în cinematografe, cel mai probabil, în luna noiembrie. "Întâlniri încrucişate" adună o distribuţie ce-i numără, printre alţii, pe Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Oxana Moravec şi Dorian Boguţă. Filmul este structurat pe trei poveşti, ce se desfăşoară pe parcursul a două zile: "Bogdanovici şi Bogdanovici", "Mirela şi Torbjorn" şi "Andrei şi Ana", acestea fiind, de altfel, şi numele personajelor principale.

"Luna verde", film în regia lui Alexa Visarion, produs de Castel Film, va avea premiera, cel mai probabil, în prima jumătate a lunii noiembrie, după cum a declarat pentru MEDIAFAX regizorul. Alexa Visarion a precizat că încă are de rezolvat problema drepturilor de autor pentru muzica de pe coloana sonoră a peliculei. "Luna Verde", un road movie despre generaţia tânără şi problemele ei, care marchează revenirea în cinematografie a regizorului, are o distribuţie din care fac parte actori precum Maia Morgenstern, Ioana Nastasia Anton, Andreea Vasile, Marius Manole, Alexandru Potoceanu şi Mihai Calotă. Lungmetrajul a beneficiat de o finanţare de 750.000 de lei de la CNC, în urma concursului de proiecte cinematografice din 2006.

"Călătoria lui Gruber", în regia lui Radu Gabrea, care a fost planificat să apară pe marele ecran în toamnă, va avea premiera în februarie-martie 2009, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii distribuitorilor, Transilvania Film. Pelicula este inspirată din cartea lui Eginald Schlattner "Mănuşile roşii", care povesteşte epopeea, în România, a unui student sas, jucat în film de Florin Piersic Jr. Radu Gabrea a mai adus pe marile ecrane din România, anul acesta, un film adaptat după o carte de Schlattner - "Cocoşul decapitat", care a fost lansat în luna martie.

Anul trecut, în perioada 1 ianuarie - 2 decembrie, peste 3,8 milioane de spectatori au văzut filme la cinematograf, însă doar aproximativ 130.000 dintre aceştia au fost la filme româneşti. Filmul regizorului Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", a înregistrat cele mai mari încasări dintre premierele româneşti ale anului 2007, în valoare de 625.212 de lei, fiind vizionat în total de 68.700 de persoane, rulând în săli timp de şase săptămâni, potrivit datelor centralizate de Agenţia Champions.

Pe locul al doilea în topul premierelor româneşti a fost producţia "California Dreamin' (Nesfârşit)". În total, în cele zece săptămâni cât a rulat în cinematografe, filmul a fost văzut de 20.867 de persoane şi a avut încasări de 226.291 de lei.

Au urmat, în clasament, "Ticăloşii" de Şerban Marinescu, cu încasări de 94.034 de lei şi un număr de spectatori de 9.139, "După EA", în regia Cristinei Ionescu (încasări de 83.583 de lei, 7.302 spectatori), "Roming", coproducţie româno-cehă, în regia lui Jiri Vejdelek, distribuită de MediaPro Distribution (încasări de 57.261 de lei şi 5.030 de spectatori), "Îngerul necesar", în regia lui Gheorghe Preda (încasări de 12.965 de lei, circa 1.300 de spe ctatori), "Logodnicii din America", al regizorului Nicolae Mărgineanu (încasări de 12.143 de lei, 1.231 de spectatori şi documentarul lui Alexandru Solomon "Cold Waves/ Război pe calea undelor", care, după două zile de prezenţă în săli, avea încasări 894 de lei, fiind văzut de 142 de persoane.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici