FOCUS: Fost colonel de armată, la 90 de ani scrie versuri "sub teroarea singurătăţii” - FOTO

Trecut de 90 de ani de viaţă, un fost colonel de armată, decorat pentru activitatea sa în slujba patriei, de loc din Mehedinţi, dar devenit, în timp, doljean, Dumitru Serafim este exemplul viu că pasiunea pentru literă, pentru poezie, nu are vârstă.

705 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Fost colonel de armată, la 90 de ani scrie versuri "sub teroarea singurătăţii” - FOTO

FOCUS: Fost colonel de armată, la 90 de ani scrie versuri "sub teroarea singurătăţii”

Dumitru Serafim s-a născut la 31.03.1925 în satul Bahna, comuna Vârciorona, judeţul Mehedinţi. A absolvit gimnaziul din Orşova, liceul din Caransebeş, a fost învăţător în comuna natală, secretar la Şcoala Militară Arad, şef de post în comuna Locusteni şi profesor la Şcoala Militară Oradea. Dar gândul său a fost mereu la scriitură.

Primele versuri le-a aşternut pe foaie la vârsta de 25 ani, pe când plecase să-şi urmeze cariera în slujba statului. Dorul de casă şi de părinţi i-au deschis sufletul către poezie. Mai apoi, iubita i-a fost muză timp de peste 60 de ani.

"Am început să scriu poezii de la vârsta de 25 de ani. Eram plecat de acasă şi eram şef de post în comuna Locusteni, judeţul Dolj. Acolo am întâlnit pe viitoarea mea soţie care era cadru didactic, profesoară la şcoală, şi din discuţii în discuţii i-am propus căsătoria, a acceptat şi am dus viaţa împreună timp de 62 de ani”, povesteşte Dumitu Serafim.

Îşi aminteşte şi acum primele versuri scrise pentru iubita sa care mai târziu avea să îi devină soţie:

"Aş vrea ca să zbor cu tine
Dincolo de al vieţii prag,
Numai să te am alături
Piept la piept, strânsă cu drag”

A scris sute de versuri de-a lungul anilor, dar şi proză, reflectând din condei iubirea faţă de soţie, dar şi de patrie.

Multe dintre gândurile sale s-au adunat în poezii istorice, inspirate în mod deosebit din istoria antică. Însă abia la 60 de ani de la prima poezie scrisă a prins curaj să-şi împartă gândurile, publicându-le, la îndemnul soţiei.

“Ea m-a convins. Mi-a spus că poeziile pe care le-am scris au o nuanţă frumoasă şi că ar trebui să le public”, mărturiseşte fostul colonel.

Din 2010, de la primele versuri publicate, Dumitru Serafim nu s-a mai oprit din scris poezie, dar şi proză, adunând peste 20 de volume.

În volumele de proză, fostul colonel a expus întâmplări din copilărie, dar şi din viaţa de adult, adult care timp de 30 de ani a "luptat” sub drapel. De altfel, unul dintre volumele sale este intitulat "Din trăirile vieţii – Treizeci de ani sub drapel”. În acesta, autorul vorbeşte despre amintirile sale din Valea Bahnei, precum şi despre cazuri rezolvate în cariera de militar. În alte volume, autorul reflectă viaţa unor remarcabili dascăli şi alţi oameni despre care spune că este "mândru că i-a cunoscut”.

Chiar dacă, din 2012, muza, soţia sa, l-a părăsit încetând lupta cu viaţa, şi astăzi îi dedică versuri păstrându-i vie amintirea.

"Nu am uitat persoana iubită cu care am trăit 62 de ani, însă în 2012 m-a părăsit şi am rămas singur. Această singurătate pe care eu o consider o teroare a vieţii omului pe pământ m-a măcinat. Sub această teroare, sub acest imperiu al singurătăţii şi al durerii sufleteşti scriu în continuare poezii pe care le dedic soţiei mele”, spune Dumitru Serafim.

O are, în continuare, alături pe fiica sa, profesoară de limba română, care îi corectează lucrările, înainte ca acestea să ajungă sub tipar.

 

"Nu am lăsat cazmaua din mână şi nici condeiul de la ureche”

 

Nu doar scriitura îi este dragă lui Dumitru Serafim, ci şi agricultura şi mărturiseşte că munceşte şi acum cu drag în grădină: "Nu am lăsat cazmaua din mână şi nici condeiul de la ureche. M-am străduit să fac şi una şi alta. Atât cât mă vor ţine puterile”.

Pe lângă agricultură şi scris, Dumitru Serafim citeşte. Citeşte mult, iar din acest motiv Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova l-a desemnat, în februarie anul acesta, "Cititorul lunii” după ce a consultat nu mai puţin de 96 de cărţi.

“Viaţa trebuie condusă”, este principiul după care se ghidează în viaţă şi, în fiecare primă zi a lui ianuarie îşi face planuri pentru acel an, planuri pe care le duce la împlinire.

Acum, promite să lanseze noi volume pe care, deja, le are în lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici