Video FOCUS: Metallica a făcut un show memorabil la Bucureşti, în ciuda ploii care a acompaniat concertul

Au deschis concertul pe ritmul aplauzelor şi la fel l-au încheiat, lăsând în urmă promisiunea că vor reveni curând: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett şi Robert Trujillo, adică Metallica, au oferit un show de excepţie miercuri seara celor aproximativ 24.000 de fani de pe stadionul Cotroceni.

354 afișări

La nouă ani de la primul lor concert în România - rămas piatră de hotar în istoria evenimentelor muzicale autohtone -, cei de la Metallica s-au întors la Bucureşti pentru a prezenta un show care a adunat unele dintre cele mai cunoscute piese din cariera lor de peste 30 de ani.

Concertul de miercuri seara va rămâne în memoria spectatorilor atât pentru muzica trupei, cât şi pentru faptul că Hetfield, Ulrich, Hammett şi Trujillo au avut de înfruntat pe aproape întreaga durată a show-ului o ploaie deasă şi rece. Însă, judecând după reacţiile calde şi pline de energie ale celor prezenţi, frigul şi ploaia nu au contat - poate că nici nu s-au făcut simţite.

Cei patru membri ai grupului au intrat în scenă la 21.15, izbucnind în riff-urile piesei "Creeping Death", de pe albumul "Ride the Lightning" (1984), şi făcându-i pe spectatori să ţină ritmul cu bătăi din palme încă de la primele acorduri.

"Ce faci, Bucureşti?", i-a salutat Hetfield pe cei din public, după care şi-a prezentat colegii de trupă şi a continuat cu piesele "For Whom the Bell Tolls" şi "Fight Fire with Fire", de pe acelaşi album. Astfel, Metallica şi-a invitat fanii la o incursiune în istoria trupei, ilustrând aproape cronologic cariera lor de până acum, dar omiţând, ce-i drept, piese de pe materialele discografice mai noi.

"'99 - a trecut prea mult timp?", a întrebat vocalul trupei, care a tachinat spectatorii referindu-se la primul concert al grupului la Bucureşti - 9 iunie 1999.

Au urmat "Harvester of Sorrow", cel de-al şaselea cântec de pe albumul "...And Justice for All" (1988), dar şi "Welcome Home (Sanitarium)", cântat alături de cei mai mulţi dintre spectatori.

"Ridicaţi mâinile!", i-a îndemnat Hetfield pe spectatori înainte de a da drumul hit-ului "Kill 'Em All", urmat de "The Four Horsemen", ambele înregistrate pe albumul de debut al trupei.

Însă, nu de puţine ori, vocea solistului a fost acoperită aproape în întregime de cele ale fanilor, care-l acompaniau vers cu vers, aşa cum s-a întâmplat la piesa "Fade to Black" sau la "Master of Puppets"

"Cântaţi bine. Vreţi să mai cântaţi ceva?", a întrebat James Hetfield, lansând o nouă provocare - piesa "Whiplash".

"Hăţurile" spectacolului au fost luate apoi de Kirk Hammett, care a început cu un solo de chitară balada emblematică a trupei - "Nothing Else Matters", transformată instant într-o incantaţie rock rostită cap-coadă de un stadion întreg, într-un moment de maximă energie.

Corul spectatorilor nu s-a lăsat mai prejos nici la ce a urmat: "Sad But True" şi "One", piesa din urmă deschisă cu focuri de artificii, explozii şi pocnitori în acord cu cântecul ce spune povestea unui soldat grav rănit, ce nu mai poate vedea, auzi sau vorbi, aflându-se în schimb într-o perfectă stare de conştienţă, care-i macină sufletul.

"Mai vreţi? Aveţi nevoie?", a întrebat, provocator, Hetfield miile de oameni de pe stadion. "O să cântaţi tare? Cât de tare puteţi? O să faceţi Metallica să fie mândră de voi?", a mai spus el, înainte de a se dezlănuţui cu "Seek & Destroy".

Şi, cu siguranţă, trupa a fost încântată de public - "Metallica vă iubeşte. Mulţumim, Bucureşti. Noapte bună", a mai spus solistul. După ce chitarişii au aruncat pene fanilor aflaţi în primele rânduri, iar Lars - beţele sale de tobe, toboşarul a completat: "Oare sunt singurul care crede că trebuie să venim mai des decât la ai dracu' nouă ani (nine fuckin' years)?". Ne vom vedea foarte curând, cu un nou album în septembrie", a promis el, în uralele spectatorilor, înainte de a se retrage de pe scenă.

Concertul trupei Metallica nu a dezamăgit. Foarte rar publicul român a primit cu atâta căldură revenirea unui artist, în ciuda condiţiilor dificile în care s-a desfăşurat show-ul, demonstrând devotamentul spectatorilor a căror calitate s-a ridicat la cea a trupei.

Cu stoicism şi multă energie, spectatorii de toate vârstele au savurat fiecare moment al show-ului. Chiar dacă vocea lui James nu a fost întotdeauna la înălţime, iar tehnica chitariştilor - oarecum discutabilă, cheful de cântat cu care Metallica a venit la Bucureşti a transformat concertul de miercuri seara într-un moment memorabil pentru publicul din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici