Fosilele primelor forme de viaţă de origine animală de pe Terra, descoperite în Australia

Fosilele celor mai vechi bureţi de mare, primele forme de viaţă de origine animală apărute pe Terra, au fost descoperite în sudul Australiei de o echipă de oameni de ştiinţă americani, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature Geoscience.

53 afișări

"Cercetătorii de la Princeton au descoperit ceea ce ar putea fi cele mai vechi fosile ale unor animale - anumite creaturi primitive, asemănătoare bureţilor de mare, care au trăit în recifele oceanice în urmă cu circa 650 de milioane de ani", se afirmă într-un comunicat emis de Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii.

Descoperirea făcută de Adam Maloof şi Catherine Rose "furnizează prima dovadă directă a faptului că viaţa animală exista înainte - supravieţuind probabil şi după aceea - de prima glaciaţie importantă", care a avut loc în urmă cu 650 de milioane de ani, au explicat cercetătorii americani.

"Nimeni nu se aştepta să găsim animale care au trăit înainte de glaciaţie", explică Adam Maloof. Ţinând cont de faptul că "animalele nu au evoluat, probabil, de două ori în acelaşi fel, trebuie să ne punem întrebarea următoare: «Cum au supravieţuit rudele acestor animale care trăiesc în prezent în recife?»", a adăugat acelaşi cercetător.

Echipa americană nu face, însă, nicio referire la acele fosile descoperite în Gabon - prezentate pe coperta revistei Nature de pe 1 iulie - care atestă existenţa pe Terra a unor organisme pluricelulare în urmă cu 2,1 miliarde de ani, cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decât se credea până la această descoperire.

Fosilele calcifiate descoperite în sudul Australiei de cercetătorii americani au dimensiuni cuprinse între câţiva milimetri şi câţiva centimetri.

Aceste structuri cu forme diverse descoperite în calcar, sub un strat de depozite glaciare vechi de 635 de milioane de ani, îi lasă pe cercetători să pătrundă cu 90 de milioane de ani mai "adânc" în istoria primelor urme fosile cunoscute ale organismelor de dimensiuni mari cu corp moale.

Cu ajutorul tehnicilor 3D, pornind de la imaginile a două fosile prinse în calcar, cercetătorii au descoperit existenţa, în interiorul corpului acestora, a unor canale cu un diametru de un milimetru, interconectate, cu ajutorul cărora acele vieţuitoare străvechi filtrau apa de mare din care extrăgeau hrana. Acelaşi principiu de hrănire este folosit în zilele noastre de bureţii de mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici