FOTO | Gheaţa a devenit roz în Alpi. Fenomenul misterios e studiat de cercetători

  • Zăpada roz poate fi observată pe unele părţi ale gheţarul Presena, iar acest fenomen este cauzat de o algă care schimbă culoarea gheţii scrie The Guardian
  • Această apariţie misterioasă accelerează efectele schimbării climatice
  • „Tot ce întunecă zăpada îi provoacă topirea, deoarece accelerează absorbţia radiaţiilor”, spune un om de ştiinţă
1411 afișări
Imaginea articolului FOTO | Gheaţa a devenit roz în Alpi. Fenomenul misterios e studiat de cercetători

sursa foto: profimedia

Apariţie misterioasă în munţii Alpi. O specie de algă a colorat zăpada în roz, iar fenomenul este acum cercetat de oamenii de ştiinţă din Italia.
 
Zăpada roz observată pe unele părţi ale gheţarul Presena poate fi cauzată de o algă - Ancylonela nordenskioeldii- care s-a înmulţit deosebit de mult şi accelerează efectele schimbării climatice. Cum a ajuns alga aici încă nu se ştie, dar dezvoltarea ei este influenţată de topirea gheţii.
 
Există dezbateri despre locul din care provin algele. Biagio Di Mauro, din Consiliul Naţional de Cercetare din Italia, a declarat că zăpada roz observată pe unele părţi ale gheţarului Presena este probabil cauzată de aceeaşi plantă găsită în Groenlanda.
 

sursa foto: profimedia
 
„Algele nu sunt periculoase. Ele sunt un fenomen natural care apare în perioada primăvară-vară la latitudini medii şi la Poli” , a spus Di Mauro, care a studiat anterior algele apărute pe gheţarul Morteratsch din Elveţia.
 
În mod normal, gheaţa reflectă mai mult de 80 la sută din radiaţiile solare, dar, pe măsură ce apar algele, gheaţa îşi schimbă culoarea şi astfel absoarbe căldura topindu-se mai repede.
 
„Tot ce întunecă zăpada face ca aceasta să se topească, deoarece accelerează absorbţia radiaţiilor” , adaugă Di Mauro. 
 
Autor: Tatiana Beliuţa

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici