FOTO | Maramureş, o destinaţie din ce în ce mai căutată de turişti. Pachetele de Crăciun în pensiuni, epuizate în doar câteva luni

Pachetele de Crăciun în pensiunile din Maramureş au fost epuizate de câteva luni bune. De sărbători, turiştii sunt răsfăţaţi cu meniuri tradiţionale, participă la tăierea porcului şi sunt colindaţi. Mai mult, localnicii sacrifică deja porci, pentru că „bucatele trebuie afumate domol”.

735 afișări
Imaginea articolului FOTO | Maramureş, o destinaţie din ce în ce mai căutată de turişti. Pachetele de Crăciun în pensiuni, epuizate în doar câteva luni

Maramureş, o destinaţie din ce în ce mai căutată de turişti. Pachetele de Crăciun în pensiuni, epuizate în doar câteva luni

La o pensiune din satul Glod, pachetele de Crăciun s-au epuizat încă în luna aprilie a acestui an, fiind cumpărate de turiştii care au fost cazaţi aici anul trecut şi care şi-au adus şi prietenii.

„Capacitatea pensiunii este de 8 camere cu 16 locuri în total. Pachetul nostru este cu demipensiune, mic dejun şi cină, dar avem şi o masă din Ajunul Crăciunului, care înseamnă pomana porcului – cu platouri tradiţionale, la ceaun şi porc la proţap. Primim zeci de colindători din sat îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, printre care şi copii, se merge la biserică şi avem şi masă festivă în ziua de Crăciun, dar şi plimbare cu sania, focuri de tabără. Pregătim sarmale şi cozonaci, dar le oferim şi horincă şi afinată. Preţurile sunt între 490-550 de lei de persoană pe noapte pe o perioadă de patru zile. Turiştii pe care îi aşteptăm de Crăciun sunt din ţară”, a declarat pentru MEDIAFAX Ileana Sas, reprezentant al pensiunii din Glod.

Pensiunea din Glod se află la o distanţă de 39 de kilometri de Baia Mare, având o terasă şi vedere la munte. Toate camerele au baie proprie şi sunt dotate cu televizor cu ecran plat.

maramureş

O altă pensiune, din comuna Borşa, oferă un pachet de Crăciun cu cazare cu demipensiune, la un tarif de 350 lei/noapte/persoană, pentru un sejur de minim 4 nopţi, preţul total fiind de 1400 lei/persoană.

„Nu mai avem locuri pentru pachetul de Crăciun din luna septembrie: Sunt 30 de locuri rezervate de turişti din România. Pachetul include meniu masa festivă, cu aperitiv tradiţional, ciorbă, preparat de bază, sarmale, cozonaci şi prăjituri de casă. Băuturile nealcoolice incluse la masa festivă sunt apă, suc, cafea iar cele alcoolice sunt de tip horincă, vişinată, vin şi bere”, a spus Claudia Bujor, reprezentant al pensiunii.

Pachetul de Crăciun oferit include participarea turiştilor, în dimineaţa zilei de Ajun, la tăiatul porcului, iar seara vor fi colindaţi de săteni. În ziua de Crăciun, vor fi prezentate obiceiuri şi tradiţii de un ansamblu din zona Borşa.

Pensiunea se află în apropiere de centrul oraşului Borşa, iar turiştii pot explora mai multe obiective din zonă, cum ar fi Monumentul Eroilor de la Moisei, situat la 2 kilometri, Lacul Iezer şi Cascada Cailor care se află la 7 kilometri, respectiv 15 kilometri.

maramureş

O altă pensiune, din comuna Onceşti, a epuizat pachetul pentru Crăciun încă din luna august, toate cele 65 de locuri fiind ocupate.

Administratorul pensiunii, Ana Maria Godja, a subliniat că turiştii vor fi răsfăţaţi cu meniuri tradiţionale, cu preparate din carne de porc, cozonaci şi cu horincă sau afinată, toate pregătite în casă

„Oaspeţii vor participa la tăierea porcului, vom avea ceteraşi din sat şi jocuri populare, colindători, plimbări cu sania, focuri de tabără. Pachetul special de Crăciun s-a dat cu 1.800 de lei pe persoană, un sejur de 5 zile”, a spus Godja.

Comuna Onceşti, situată la 60 de kilometri de Baia Mare, este aproape şi de o serie de obiective turistice din zonă, precum Mănăstirea Bârsana, Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei sau Cimitorul Vesel din Săpânţa.

De asemenea, localnicii din satele Maramureşului au început încă din lunile de toamnă să pregătească preparate pentru sărbătorile de iarnă, mulţi dintre aceştia sacrificând deja porci, pentru a pune slănină, cârnaţi, caltaboşi şi carne la afumat.

„Pregătim din timp bucatele, care se afumă domol, încet, la lemn, în afumătoare. Nu de pe o zi pe alta. Cînd vin sărbătorile de iarnă vor avea un gust de îţi lingi degetele. Avem şi multe rude în străinătate, în Italia sau Spania, le facem şi lor porţii generoase”, a spus un localnic din comuna Petrova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici