FOTO Telstar, satelitul vechi de 60 de ani care a dat startul modernităţii. Primul satelit privat de telecomunicaţii

  • Transmisia peste Atlantic a fost posibilă datorită satelitului de telecomunicaţii Telstar 1, lansat în spaţiu la 10 iulie 1962, la bordul unei rachete Delta.
  • Nava spaţială a fost rezultatul unei colaborări internaţionale între American Telephone and Telegraph Company (AT&T), Bell Labs, NASA, General Post Office din Marea Britanie şi Ministerul Poştelor şi Telegrafelor din Franţa.
1613 afișări
Imaginea articolului FOTO Telstar, satelitul vechi de 60 de ani care a dat startul modernităţii. Primul satelit privat de telecomunicaţii

Sursa foto: Twitter

Telstar avea o formă sferică şi un diametru de 90 cm. Consuma 14 W, puterea unui bec cu consum redus de energie, care era produsă de 3.600 de panouri solare amplasate pe corpul său. Lăţimea canalului de comunicaţie a făcut posibilă realizarea simultană a 600 de apeluri şi a unei emisiuni de televiziune alb-negru.

Telstar 1 a fost plasat pe orbita joasă a Pământului, efectuând o rotaţie în două ore şi jumătate, din care timp de numai 23 de minute a putut asigura comunicarea între Europa şi Statele Unite.

Primul satelit privat

Telstar se deosebea de toate proiectele anterioare din era spaţială printr-un aspect important: finanţarea sa a provenit în principal de la compania privată AT&T Corporation. Materialele promoţionale susţineau că Telstar aducea un omagiu sistemului american de liberă iniţiativă, care, în timpul Războiului Rece, era perceput ca un contrapunct la economia planificată a Uniunii Sovietice.
 
În acelaşi timp, tehnologia de comunicare prin satelit ca simbol al progresului fusese deja evidenţiată de preşedintele american John F. Kennedy în celebrul său discurs "Moon" din mai 1961, în care a cerut accelerarea utilizării sateliţilor spaţiali pentru comunicaţii la nivel mondial ca răspuns al SUA la provocarea sovietică.
 
Aşa cum era de aşteptat, URSS şi-a anunţat propriile ambiţii în acest domeniu. După cum a notat Washington Post, "planul Roşu de a trimite doi sateliţi de comunicaţii pentru a transmite programe de propagandă în întreaga lume".
 
AT&T avea planuri ambiţioase de a crea un sistem comercial de sateliţi la nivel mondial, capabil să transmită evenimente majore, cum ar fi Jocurile Olimpice, încoronări şi sărbători, de oriunde din lume către Statele Unite.
 
De asemenea, plănuiau să ofere canale nelimitate pentru apeluri telefonice de afaceri şi personale peste ocean. În ciuda resurselor considerabile de care dispunea, AT&T nu a fost în măsură să ducă la bun sfârşit acest proiect de anvergură pe cont propriu. Guvernele britanic şi francez au devenit parteneri, iar NASA a furnizat serviciile de lansare, potrivit Universe Magazine.

Lansarea primului satelit de telecomunicaţii

Lansarea primului satelit de telecomunicaţii s-a bucurat de un interes public larg şi a fost mediatizată în mass-media. Jurnaliştii au prezis transmisiuni non-stop din cele mai exotice locuri. Cu toate acestea, adevărul a fost oarecum diferit. Comunicaţiile nu au fost mai mult de zece ori pe zi şi au durat puţin mai mult de 20 de minute.
 
Funcţionarea activă a satelitului a durat doar câteva luni, deoarece a devenit o victimă a armelor nucleare. Pe 9 iulie, cu o zi înainte de lansarea Telstar, Statele Unite au efectuat testul Starfish Prime, care a implicat lansarea şi detonarea unei bombe nucleare de 1,4 megatone la o altitudine de 400 km deasupra Pământului.
 
În Hawaii, la 1500 de kilometri de locul de lansare din Oceanul Pacific, cerul a devenit roşu-portocaliu. Explozia a crescut intensitatea radiaţiilor în centura inferioară de radiaţii a Pământului, care, la rândul său, a afectat negativ componentele electronice ale Telstar. La începutul anului 1963, satelitul a eşuat.
 
În prezent, există zeci de mii de sateliţi pe orbita Pământului, care ne oferă comunicaţii mobile, navigaţie, televiziune şi internet. În aceşti 60 de ani, comunicaţiile prin satelit au parcurs un drum lung în ceea ce priveşte progresul tehnologic, dar Telstar a fost pionierul acestei noi ere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici