Fotografii, lista pasagerilor şi alte materiale care au legătură cu transatlanticul Titanic, publicate pe internet

Aproximativ 200.000 de documente care au legătură cu transatlanticul Titanic - fotografii, lista pasagerilor, lista cu membrii echipajului şi alte materiale - au fost postate online, luni, pe un site britanic, pentru a comemora împlinirea a 100 de ani de la naufragiul pachebotului.

1386 afișări
Imaginea articolului Fotografii, lista pasagerilor şi alte materiale care au legătură cu transatlanticul Titanic, publicate pe internet

Fotografii, lista pasagerilor şi alte materiale care au legătură cu transatlanticul Titanic, publicate pe internet(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-ul ancestry.co.uk, specializat în cercetări din domeniul genealogiei, prezintă registrul pasagerilor care s-au îmbarcat la bordul Titanicului din oraşele Southampton (Anglia) şi din Queenstown (în prezent oraşul Cobh din Irlanda), dar care nu conţine numele pasagerilor care s-au îmbarcat din oraşul Cherbourg (Franţa).

Aceste registre conţin numele, vârstele şi profesiile pasagerilor şi diverse date despre membrii echipajului.

Acelaşi site a postat şi testamentul întocmit de Edward Smith - căpitanul de pe Titanic - şi cele întocmite de oamenii de afaceri americani Benjamin Guggenheim şi John Jacob Astor, care au pierit cu toţii în urma naufragiului produs în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912.

Documentele, care pot fi accesate în mod gratuit până pe 31 mai, includ şi fotografii de arhivă, date despre cele 328 de cadavre descoperite în apele Oceanului Atlantic şi o listă de pasageri furnizată de Carpathia, un pachebot sosit în ajutorul naufragiaţilor de pe Titanic, care i-a salvat pe supravieţuitorii tragediei.

"Multe familii au auzit zvonuri potrivit cărora au avut un strămoş la bordul Titanicului şi o parte dintre ele au pierdut dovezile care atestă acest lucru (...) Suntem bucuroşi să oferim publicului acces gratuit la aceste date preţioase", a declarat Miriam Silverman, o coordonatoare a site-ului.

Titanicul s-a scufundat în largul insulei Terranova în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton la New York, după ce s-a ciocnit de un aisberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Aproximativ 1.500 de persoane au murit atunci în apele îngheţate ale Atlanticului de nord şi circa 700 de pasageri au supravieţuit.

Numărul de persoane aflate la bordul Titanicului şi bilanţul catastrofei variază în funcţie de sursele citate.

Site-ul ancestry.co.uk vorbeşte despre aproximativ 2.228 de pasageri şi membri ai echipajului la bordul Titanicului şi aproximativ 1.517 morţi, în timp ce potrivit anchetei oficiale britanice 711 persoane au supravieţuit dintre cei 2.201 pasageri aflaţi la bordul transatlanticului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici