GALERIE FOTO Artă din beţe de chibrit: Vioară şi ceas care funcţionează, dar şi replica bisericii din Şanţ

Din zeci de mii de beţe de chibrit, un bistriţean realizează adevărate opere de artă: replica în miniatură a bisericii din Şanţ, o vioară, un ceas care funcţionează perfect sunt doar o parte dintre realizările lui Gelu Sabo. Deşi pasiunea sa nu îi aduce bani prea mulţi, artistul nu renunţă.

2321 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Artă din beţe de chibrit: Vioară şi ceas care funcţionează, dar şi replica bisericii din Şanţ

GALERIE FOTO Artă din beţe de chibrit: Vioară şi ceas care funcţionează, dar şi replica bisericii din Şanţ

„64.000 de beţe de chibrit sunt necesare pentru construirea unei replici în miniatură a bisericii din Şanţ, 12.000 de beţe de chibrit încap într-o vioară şi de 8.000 de beţe de chibrit e nevoie pentru amenajarea unui ceas, care funcţionează perfect”, povestit corespondentului MEDIAFAX, cu mare drag pentru munca sa extrem de migăloasă, Gelu Sabo, un artist de 51 de ani din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Bistriţeanul din comuna Şanţ realizează din beţe de chibrit adevărate opere de artă. Bărbatul provine dintr-o familie de artişti însă viaţa grea, de la ţară, i-a determinat pe fraţii săi să renunţe le artă iar acum el este singurul care nu renunţă la pasiunea sa de a creea adevărate opere din beţe de chibrit, deşi munca extrem de migăloasă nu îi aduce bani nici pentru a supravieţui de la o zi la alta.

“Am terminat zece clase la Şanţ apoi am mers la Şcoala de Arte de la Bistriţa unde am făcut doi ani de cursuri. Profesorii mi-au spus că am moştenit arata din familie şi aşa este. Şi fraţii mei erau pasionaţi de artă, noi avem rădăcini săseşti şi ungureşti, dar ei au renunţat, doar eu mă mai ocup de artă”, povesteşte Gelu Sabo.

Artistul munceşte cu ziua prin sat iar atunci când nu mai are de lucru, tot timpul şi-l dedică pasiunii sale pentru artă - pictează pe lemn, pânză şi sticlă, sculptează, însă este fascinat de munca migăloasă cu beţele de chibrit.

Şi-a descoperit pasiunea atunci când a murit o mătuşă, iar el a moştenit sute de cutii cu chibrituri şi s-a gândit să construiască ceva din ele. De atunci au trecut zece ani şi în tot acest timp din mâinile sale au ieşit adevărate minunăţii.

“De peste 10 ani lucrez cu chibrituri. Mi-a venit ideea după ce a murit o mătuşă de-a mea care cumpărase foarte multe cutii cu chibrite... Eu am moştenit casa veche şi m-am tot gândit ce să fac cu ele,cu chibritele, că m-ar fi ţinut ani de zile dacă le foloseam numai la foc... Mi-a venit ideea să fac biserica de la noi din sat din beţe de cibrit. Am făcut desenul, am fost la biserică de sute de ori... Cum nu înţelegeam ceva mă urcam pe bicicletă şi mergeam la biserică. Îmi făcem desenul şi îmi notam toate detaliile. Nu mi-a reuşit din prima, dar nu m-am lăsat. Am vrut să renunţ de mai multe ori, dar m-am ambiţionat şi am făcut-o toată, inclusiv interiorul. Aceasta a fost prima. Mi-a dat de lucru mult”, povesteşte artistul.

 

 

Pentru replica bisericii din Şanţ din beţe de chibrit, artistul a folosit 64.000 de beţe de chibrite şi a muncit la ea mai bine de un an.

„După ce am finalizat o m-am gândit că ar trebui să îi fac şi partea de interior, aşa că i-am dat acoperişul jos şi am reprodus iconostasul, altarul din biserică, băncile şi scările care duc în clopotniţă şi la balconul din interiorul bisericii. A fost o muncă de peste un an dar satisfacţia este pe măsură”, mai spune Gelu Sabo.

În timp s-a perfecţionat şi acum reuşeşte să ducă la bun sfârşit orice operă în timp record.

„Pot face o reproducere după orice dacă am pozele şi planurile, dar cu răbdare. Acum fac o căsuţă sau un tablou în două - trei săptămâni iar lucrurile mai complicate îmi iau şi două luni” mai spune bărbatul.

Din beţe de chibrit construieşte zeci de obiecte interesante – căsuţe de toate formele şi mărimile, ceasuri numai bune de pus pe perete, tablouri şi chiar şi viori perfect funcţionale.

Vioara, în mărime naturală, a fost o altă provocare a vieţii sale de artist. A folosit peste 12.000 de beţe de chibrit, lipite cu migală pe două şi trei rânduri pentru a-i dat stabilitate şi siguranţă şi a lucrat pentru realizarea ei mai bine de două luni.

Obiectele pe care le realizează Gelu Sabo sunt de vânzare iar preţul pleacă de la 30 de lei şi ajunge la câteva sute în funcţie de model şi de mărime, însă cumpărătorii se lasă aşteptaţi.

Gelu Sabo vizează să intre în Cartea Recodurilor cu pasiunea sa pentru arta din beţele de chibrit motiv pentru care realizează an de an lucruri noi şi inedite din beţe de chibrit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici