Gândul: Sultanul din Brunei - 22 de miliarde de dolari

În lume, sunt regi şi regi. Unii sunt bogaţi, alţii putred de bogaţi. Spre exemplu, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este depăşită de nu mai puţin de 36 de ori în avere de către sultanul din Brunei. Acesta se laudă cu o avere de 22 de miliarde de dolari, fiind plasat pe locul întâi în lume în rândul celor mai bogaţi monarhi. Clasamentul, realizat de către revista Forbes, o aşază pe regina Elisabeta, cu ale sale 600 de milioane de dolari, abia pe locul 11, informează cotidianul Gândul.

4 afișări
Imaginea articolului Gândul: Sultanul din Brunei - 22 de miliarde de dolari

Gândul: Sultanul din Brunei - 22 de miliarde de dolari

Elisabeta se poate consola însă că este cea mai bogată regină din lume şi una dintre cele două femei care figurează în acest top, notează cotidianul francez Le Figaro. În ceea ce-l priveşte pe suveranul din Brunei, acesta este reprezentantul unei dinastii neîntrerupte de 600 de ani, şi domneşte cu puteri absolute peste o ţară bogată în petrol. Este pasionat de maşini şi le colecţionează ca pe bomboane. Şase dintre suveranii din clasamentul Forbes sunt conducătorii unor bogate ţări din Orientul Mijlociu, care au la dispoziţie zăcăminte uriaşe de petrol. Printre aceştia, se numără emirul Qatarului, cu o avere de 1 miliard de dolari. Este fondatorul postului de televiziune al-Jazeera. Un altul este regele Arabiei Saudite, cu o avere personală de 19 miliarde de dolari (locul trei în topul Forbes).

Cu toate acestea, cel mai bogat suveran din Orientul Mijlociu, şi numărul doi în lista Forbes, este şeicul din Abu Dhabi, Khalifa Bin Zayed Al Nahyan. Are 21 de miliarde de dolari, ţărişoara lui „şade” pe o zecime din rezervele de petrol ale lumii şi şi-a propus să facă din Abu Dhabi un „centru cultural”. Cum cultura costă, şeicul l-a angajat pe arhitectul Frank Gehry să-i creeze, până în anul 2011, o filială a Muzeului Gugenheim. Un alt şeic, Sabah Al Sabah, de această dată al Kuweitului, a preluat frâiele acestei ţări anul trecut, şi s-a remarcat deja prin faptul că a votat pentru o mărire rapidă a bugetului familiei regale.

Mai multe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici