Gena responsabilă de mărimea roşiilor, descoperită de americani

Cercetătorii au descoperit o a doua genă responsabilă de dimensiunile mari ale roşiilor, care provoacă multiplicarea lobilor fructului, anumite soiuri fiind de până la o mie de ori mai mari decât varianta sălbatică, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Genetics.

18 afișări
Imaginea articolului Gena responsabilă de mărimea roşiilor, descoperită de americani

Gena responsabilă de mărimea roşiilor, descoperită de americani (Imagine: Mediafax Foto)

Geneticienii de la Universitatea Cornell din Statele Unite spun că mutaţia unei primei gene responsabile de dimensiunile mari ale roşiilor, fw2.2, care controlează diviziunea celulară, a fost prezentată deja în studii anterioare.

Bin Cong, Luz Barrero şi Steven Tanksley au reuşit să identifice două părţi ale cromozomului, numite locus (poziţionare) cu efect cantitativ (QTL), care determină numărul de carpele, părţi ale pistilului (organ reproducător) plantei. Cantitatea de carpele determină numărul de lobi din fiecare fruct.

Varietăţile sălbatice şi mici de roşii conţin doi - patru lobi, în timp ce "majoritatea soiurilor de tomate consumate astăzi produc fructe cu cel puţin opt lobi", spun cercetătorii.

"S-a demonstrat că această creştere a numărului de lobi poate fi responsabilă de mărirea cu până la 50% a dimensiunii fructului", spun specialiştii, care cred că această mutaţie s-a produs târziu în evoluţia roşiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici