Globurile de Aur 2018 | 10 lucruri insolite: De la refuzul lui Marlon Brando pentru premiul la "Naşul", până la premiera care recompensează excelenţa TV

Cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur va avea loc duminică seară, în Hollywood, Los Angeles. Prezentăm mai jos zece lucruri insolite sau mai puţin ştiute despre prestigioasa gală, care este organizată de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA).

1289 afișări
Imaginea articolului Globurile de Aur 2018 | 10 lucruri insolite: De la refuzul lui Marlon Brando pentru premiul la "Naşul", până la premiera care recompensează excelenţa TV

Globurile de Aur 2018 | 10 lucruri insolite: De la refuzul lui Marlon Brando pentru premiul la "Naşul", până la premiera care recompensează excelenţa TV

Începuturile

Înfiinţate în 1944, premiile au fost decernate în primii 14 ani de jurnalişti membri ai Hollywood Foreign Correspondents Association, precursoare a HFPA.

Frank Sinatra, Dean Martin şi Sammy Davis Jr au fost maeştri de ceremonie surpriză la gala din 1958 şi au fost invitaţi ca gazde oficiale în următorul an, pentru că show-ul lor a fost unul foarte atractiv.

Din 1958 şi până în 1963, gala a fost difuzată doar în Los Angeles, devenind un eveniment televizat la nivel naţional în 1964.

Premiile

Spre deosebire de Academia de film americană (Academy of Motion Picture, Arts and Sciences), organizatoarea galei Oscar, HPFA nu oferă premii în categoriile tehnice, ci doar în cele artistice (actori, regizori, scenarişti, producători).

25 de premii vor fi decernate duminică seară, 14 categorii fiind dedicate filmului şi 11, televiziunii.

Câştigători

Meryl Streep deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur, 31. A câştigat de nouă ori, inclusiv trofeul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră, la egalitate cu Barbra Streisand (inclusiv premii non-competitive).

Cel mai tânăr câştigător este Ricky Schroder, recompensat, la vârsta de 9 ani, cu un Glob de Aur pentru rolul din "The Champ".

Cel mai bătrân câştigător este Ennio Morricone, care a câştigat un Glob de Aur la vârsta de 87 de ani, pentru coloana sonoră a filmului "The Hateful Eight".

Câţiva perdanţi... pe aproape

Renee Zellweger era la toaletă când organizatorii au anunţat că a câştigat un Glob de Aur pentru rolul din filmul "Nurse Betty", în 2001. În cele din urmă, a apărut roşie la faţă, explicând că a fost la baie să îşi şteargă urmele de ruj de pe dinţi.

Cu trei ani mai devreme, Christine Lahti a trecut printr-un moment similar, lipsind din sală în momentul în care Michael J. Fox a anunţat că a câştigat premiul pentru rolul din "Chicago Hope."

"Cei cinci mari"

"Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" a fost primul lungmetraj care a câştigat premii în toate cele cinci mari categorii - "cel mai bun film", "cel mai bun actor", "cea mai bună actriţă", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu". Se întâmpla în 1975, iar filmul a primit în total şase Globuri de Aur.

A fost singurul film care a câştigat toate cele cinci mari premii până în 2017, când "La La Land" a câştigat un număr record de şapte Globuri de Aur.

"Cui îi e frică de Virginia Woolf?/ Who's Afraid of Virginia Woolf?" (1967) şi "Naşul III/ The Godfather, Part III" (1991) au primit fiecare câte şapte nominalizări, dar nu au câştigat niciun premiu.

Premiul pentru întreaga carieră

The Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră i-a fost înmânat prima dată, în 1952, chiar cineastului Cecil B. DeMille.

Printre câştigătorii ulteriori s-au numărat Walt Disney, Judy Garland, Sidney Poitier şi Jodie Foster.

Anul acesta, premiul va reveni actorului american Jeff Bridges.

Tot anul acesta, organizatorii galei Globurilor de Aur vor acorda prima ediţie a Carol Burnett Award, un premiu care recompensează excelenţa în televiziune. Primul câştigător al acestui premiu este chiar actriţa Carol Burnett, în vârstă de 85 de ani.

Contestatari

Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din "Naşul/ The Godfather", în 1973, în semn de protest faţă de războiul din Vietnam. Două luni mai târziu, a refuzat şi premiul Oscar, din cauza modului în care erau trataţi nativii americani în industria filmului.

Producătorii lungmetrajului "Z" au refuzat Globul de Aur pentru cea mai bună peliculă străină în 1970, pentru că au considerat că trebuia nominalizat în categoria "cel mai bun film".

Trofeul

Producerea statuetei placate cu aur de 24 de carate costă aproximativ 800 de dolari. Trofeul are o înălţime de 27,3 centimetri şi cântăreşte 2,5 kilograme.

După 2008 a fost îmbunătăţită şi a primit o cutie de prezentare din marmură.

 

Gazdele

Anul acesta, gazdele show-ului vor fi actriţa canadiană Sandra Oh şi actorul american Andy Samberg.

Printre gazdele din anii anteriori s-au numărat Ricky Gervais (2010 - 2012, 2016), Tina Fey şi Amy Poehler (2013 - 15), Jimmy Fallon (2017) şi Seth Meyers (2018).

 

Meniul

Anul acesta, meniul va include cocteiluri pe bază de şampanie - Moët & Chandon - şi trufe de ciocolată Lindor la desert. Cocteilul oficial al evenimentului este The Moët Belle, preparat din şampanie, cahaça, suc de mango, sirop de ghimbir şi suc de lămâie. Trei feluri principale vor fi servite, o supă de cartofi dulci, un biban de mare cu orez sălbatic şi sparanghel şi o prăjitură din ciocolată, cremă de brânză şi fistic. Vegetarienilor li se va oferi un fel principal compus din dovleac, hummus, năut crocant, quinoa şi stafide, printre altele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici