Imnul naţional al Spaniei are, în sfârşit versuri, şi va fi cântat în premieră de Placido Domingo

Imnul naţional al Spaniei, care deşi este unul dintre cele mai vechi din Europa, nu avea versuri, a fost asociat cu un text, care va fi cântat în premieră de Placido Domingo, pe 21 ianuarie.

49 afișări
Imaginea articolului Imnul naţional al Spaniei are, în sfârşit versuri, şi va fi cântat în premieră de Placido Domingo

Imnul naţional al Spaniei are, în sfârşit versuri, şi va fi cântat în premieră de Placido Domingo

Imnul Spaniei, adoptat la sfârşitul secolului al 18-lea, este "Marşul Spaniol Regal", un cântec militar cântat fără versuri. În ciuda câtorva încercări, versurile acestui cântec nu au fost acceptate niciodată în mod oficial.

Textul imnului a fost selecţionat de un juriu creat de Comitetul Olimpic Spaniol (COE), lucru confirmat de preşedintele organizaţiei. Juriul a fost format din specialişti din muzică, literatură, istorie şi drept.

Preşedintele COE, Alejandro Blanco, este cel care a venit cu ideea de a adăuga versuri la acest cântec vechi, al cărui autor nu este cunoscut.

Juriul a primit peste 7.000 de propuneri, din care a ales un text compus din patru strofe scurte.

Textul reţinut glorifică, în manieră consensuală şi neutră, "patria" şi "fraternitatea", în diversitate.

Imnul începe cu versurile "Trăiască Spania!/ cântăm toţi împreună/ cu o voce clară/ dintr-o singură inimă" şi se încheie cu cuvintele "dreptate şi mărire/ democraţie şi pace".

Imnul va fi făcut public pe 21 ianuarie. În acea zi, tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta pentru prima dată imnul, la Madrid, împreună cu orchestra simfonică din capitala spaniolă.

Grupările de stânga nu au ezitat să critice imediat ideea.

Liderul coaliţiei ecolo-comuniste Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, dar şi fostul ministru socialist al Culturii, Carmen Calvo, au vorbit despre "expresii complet vetuste".

Numărul doi în guvernul socialist, Maria Teresa Fernandez de la Vega, nu a dorit să comenteze textul, dar a subliniat că parlamentul va fi cel care va decide asupra acestei teme.

Preşedintele COE a recunoscut şi el că va trebui să supună imnul pentru aprobare parlamentului spaniol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici