Încălzirea globală creşte veniturile turismului mondial

Urşii polari şi gheţarii a căror existenţă este ameninţată de încălzirea globală şi pădurile tropicale distruse prin defrişări se numără printre obiectivele incluse în programul turistic "Planeta în pericol", care se bucură de un succes tot mai mare, potrivit specialiştilor.

266 afișări
Imaginea articolului Încălzirea globală creşte veniturile turismului mondial

Încălzirea globală creşte veniturile turismului mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Oamenii vizitează aceste locuri tot mai des, pentru că sunt convinşi că acestea se vor schimba, iar ei vor să le vadă înainte", a explicat Ken Shapiro, redactorul-şef al revistei TravelAge West.

În opinia lui Shapiro, acest "turism al catastrofelor" ecologice, un fenomen apărut în urmă cu doi ani, este pe punctul de a deveni un "filon important" pentru acest sector al industriei.

Tot mai mulţi clienţi occidentali aleg programele turistice care le permit să vadă gheţarii din Antarctica, zăpezile de pe Kilimanjaro sau marea barieră de corali din Australia, pentru că toate aceste obiective turistice sunt ameninţate cu dispariţia, din cauza încălzirii climei.

Vacanţele în Africa, reunite sub brandul "viaţă sălbatică", au un succes tot mai mare printre turişti, a declarat Ross Kennedy, preşedintele agenţiei Africa Albida Tourism, care organizează safari-uri în Zimbabwe.

În cadrul acestui program, turiştii sunt cazaţi în "adăposturi" construite în savană, pentru a dormi cât mai aproape de natură şi de animale.

"Schimbările înregistrate de mediul înconjurător au un impact tot mai evident asupra alegerii destinaţiilor de vacanţă", a explicat Kennedy, prezent la Madrid cu ocazia Târgului Internaţional de Turism, FITUR. "Oamenii îşi spun: trebuie să văd acest loc înainte să dispară", a adăugat Kennedy.

Compania acestuia, care administrează "adăposturile" din apropierea cascadei Victoria, pe fluviul Zambezi, a înregistrat o creştere cu 4% a numărului de turişti în 2008, în ciuda instabilităţii politice a ţării. Numărul turiştilor americani s-a triplat în ultimii patru ani.

La celălalt capăt al planetei, croazierele spre Antarctica şi gheţarii ei aproape că au devenit o "obligaţie" în rândul persoanelor interesate de ecologie. În sezonul trecut au fost înregistraţi 46.000 de turişti, de două ori mai mulţi decât în urmă cu cinci ani, potrivit Asociaţiei tur-operatorilor din Antarctica.

Tot pe harta mondială a turismului ecologic al gheţurilor se află localitatea Churchill, ce numără doar 923 de locuitori, complet izolată în golful Hudson, în nordul extrem canadian. Această localitate a devenit o "valoare certă" în domeniul turistic, în ciuda absenţei totale a căilor de acces care să lege acest sat de restul ţării.

Denumită "capitala mondială a urşilor polari", mica localitate canadiană atrage de câţiva ani mulţi vizitatori, care pot să vadă, din câteva autobuze special amenajate, faimoşii urşi polari, specie despre care specialiştii spun că este în pericol de dispariţie.

Citeşte şi:

Încălzirea globală ucide viaţa din oceane

Anotimpurile încep mai devreme cu două zile faţă de acum 60 de ani

Gheţarii din munţi ar putea să dispară până în 2050

Oraşele vopsite în alb ar putea diminua efectele încălzirii globale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici