Incidente la lansarea navetei Endeavour

Naveta Endeavour a fost lovită de trei bucăţi mici de spumă izolatoare desprinse de pe rezervorul extern, în timpul lansării de miercuri, dar specialiştii NASA spun că, probabil, acestea nu au provocat daune, transmite AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Incidente la lansarea navetei Endeavour

Incidente la lansarea navetei Endeavour

"Abia după arimare (la Staţia Spaţială Internaţională n.r.) vom afla dacă stricăciunile au fost sau nu serioase", a continuat John Shannon. Arimarea este prevăzută pentru vineri.

Cu puţin timp înainte de arimare, comandantul de bord Scott Kelly va efectua o "piruetă" cu naveta astfel încât ocupanţii Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) să o poată fotografia din exterior, o procedură de rutină instituită printre altele după accidentul navetei Columbia.

John Shannon a mai spus că este imposibil de estimat mărimea acestor fragmente de spumă, pentru că inginerii nu ştiu cu exactitate de unde anume s-au desprins acestea de pe rezervorul extern. Fotografiile realizate la aproximativ opt minute de la lansare nu indică fisuri importante în stratul de spumă, a explicat Shannon.

VEZI VIDEO

Obiectivul misiunii, cea de-a doua a unei navete, anul acesta, spre ISS, este continuarea extinderii Staţiei internaţionale, prin transportarea şi ataşarea la aceasta a unui nou tronson metalic de asamblare, de 1,58 de tone, care să-i mărească structura.

Astronauţii, cinci bărbaţi şi două femei, printre care un canadian, vor înlocui de asemenea unul dintre cele patru giroscoape defecte şi vor instala o platformă externă de stocare. Endeavour transportă în cala sa şi un modul presurizat, care conţine 2,7 tone de hrană şi echipamente.

VEZI FOTO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici