Îngrăşămintele perturbă simţurile albinelor. Particulele care poluează aerul au acelaşi efect asupra lor

  • Îngrăşămintele derutează bondarii, făcându-i mai puţin predispuşi să aterizeze pe flori, sugerează un studiu.
  • Potrivit cercetătorilor, gazele de eşapament, nanoplasticele şi particulele virale care călătoresc prin aer ar putea crea acelaşi efect.
211 afișări
Imaginea articolului Îngrăşămintele perturbă simţurile albinelor. Particulele care poluează aerul au acelaşi efect asupra lor

Îngrăşămintele perturbă simţurile albinelor. Particulele care poluează aerul au acelaşi efect asupra lor

Este mai puţin probabil ca bondarii să polenizeze florile care au fost stropite cu îngrăşăminte sau pesticide, din cauza schimbărilor în câmpul electric din jurul plantelor, sugerează un nou studiu.
 
Florile folosesc o gamă diversă de indicii pentru a atrage polenizatorii, inclusiv culoarea, soarele, câmpurile magnetice, mirosul, forma, textura, umiditatea şi, recent descoperite, câmpurile electrice statice.
 
Bondarii, care au o sarcină electrică pozitivă, pot detecta şi sunt atraşi de sarcina electrică negativă din flori.
 
Cu toate acestea, spray-urile chimice sintetice alterează aceste indicii electrice florale, perturbând simţurile albinelor, potrivit studiului publicat în PNAS Nexus.
 
În timp ce testele au arătat că îngrăşămintele nu au modificat capacitatea albinelor de a identifica o floare prin vedere şi miros, cercetătorii au descoperit că, atunci când au manipulat electric florile pentru a imita modificările electrice cauzate de îngrăşăminte şi pesticide în câmp, simţurile albinelor au fost afectate, potrivit SkyNews.
 
Aceştia au constatat că pulverizările chimice au modificat câmpul electric din jurul florilor timp de până la 25 de minute după aplicare, mult mai mult decât fluctuaţiile naturale, cum ar fi cele cauzate de vânt.
 
Ei au observat că această alterare s-a aliniat cu o schimbare de 20 de minute în obiceiurile de hrănire ale albinelor, în care albinele aveau mai puţine şanse să aterizeze pe o floare manipulată electric în comparaţie cu o floare de control care nu a fost manipulată.
 
Studiul oferă "primul exemplu cunoscut" de zgomot produs de activitatea umană care "interferează" cu simţul electric al animalelor de uscat, a declarat coautorul studiului, Sam England, doctorand în ştiinţe biologice la Universitatea din Bristol.
 
Este asemănător cu zgomotul bărcilor cu motor care împiedică capacitatea peştilor de a-şi detecta prădătorii sau cu lumina artificială pe timp de noapte care derutează moliile; îngrăşămintele sunt o sursă de zgomot pentru albinele care încearcă să detecteze indiciile electrice florale", a adăugat coautorul.
 
„Acest lucru ne lărgeşte înţelegerea modalităţilor multiple în care activitatea umană are un impact negativ asupra lumii naturale, ceea ce poate părea destul de deprimant, dar ceea ce va permite, sperăm, este să introducem sau să inventăm soluţii pentru a preveni efectele negative pe care aceste substanţe chimice le pot avea asupra albinelor”.
 
Cercetătorii au mimat apoi un eveniment de ploaie pentru a vedea dacă acest lucru ar reduce efectul pe care pulverizările chimice îl aveau asupra florilor. Cu toate acestea, ei au observat din nou o alterare prelungită a câmpului electric al florilor din cauza pulverizărilor chimice.
 
Prin urmare, efectele pe termen lung ale modificărilor rămân incerte.
 
Este de conceput că efectele negative ale aplicaţiilor de pulverizare pot persista în timp", au declarat cercetătorii.
 
Gazele de eşapament, nanoplasticele şi particulele virale care călătoresc prin aer ar putea crea acelaşi efect, a concluzionat studiul, menţionând că modificările provocate de substanţele chimice de origine umană au "implicaţii dincolo de polenizare".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici