INTERVIU – Carlos de la Orange Blossom: Mă inspiră Ciocârlia,Taraf de Haïdouks şi în general muzicienii din Balcani şi ţiganii lăutari

Orange Blossom (Franţa–Mexic–Egipt), trupa care combină mai multe stiluri cu ritmurile orientale şi care va cânta vineri în cadrul Balkanik Festival, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că "muzica este un limbaj universal care facilitează legături între oameni de diverse culturi"

377 afișări
Imaginea articolului INTERVIU – Carlos de la Orange Blossom: Mă inspiră Ciocârlia,Taraf de Haïdouks şi în general muzicienii din Balcani şi ţiganii lăutari

INTERVIU – Carlos de la Orange Blossom: Mă inspiră Ciocârlia,Taraf de Haïdouks şi în general muzicienii din Balcani şi ţiganii lăutari

Carlos Robles Arenas, de la Orange Blossom, a susţinut într-un interviu acordat MEDIAFAX că "Nu este nevoie să vorbeşti aceeaşi limbă sau să faci parte din aceeaşi clasă socială sau politică, pentru a împărtăşi emoţii". Vorbind despre o posibilă colaborare cu România, a menţionat că admiră muzicienii români, dar şi lăutari, nominalizând (printre alţii) Fanfara Ciocârlia.

Muzicienii vor susţine un concert vineri, în cadrul Balkanik Festival care are loc între 9 şi 11 septembrie în Bucureşti.

– Cum a luat naştere Orange Blossom – 
Carlos a crescut în Mexic. A învăţat să cânte la percuţie, la tobe şi a plecat în Franţa la vârsta de 19 ani. Şi-a petrecut viaţa între Nantes, Los Angeles, New York şi Cuba. Apoi a plecat să cânte la tobe şi la percuţie, în New York, dar deasemenea şi mai ales, în Cuba, la ENA (Escuela Nacional de Artes), unde a fost captivat de "Muzica tradiţională", care i-a revelat "bogăţiile lumii". A descoperit această altă emisferă, acest fel diferit de a face muzică, în care muzicieni talentaţi ştiu să insufle viaţă instrumentului perimat, făcându-l să sune la adevărata lui valoare, aproape de perfecţune, fără niciun fel de manierism. Apoi pleacă la Abidjan, pe Coasta de Azur, pentru a cânta la percuţie, alături de trupa Yelemba, tot timpul condus de o sete de a cunoaşte alte şi alte lucruri noi. La întoarcerea în Franţa îl întâlneşte, la Nantes, pe PJ, care deja demarase aventura "Orange Blossom". PJ este violonist, a trecut prin muzica rock şi este pasionat şi el de muzica tradiţională. Împreună au ales să meargă înspre o muzică nouă. O rezidenţă la Centrul Egiptean pentru Cultură şi Artă, Makan, din Cairo i-au făcut să se îndrăgostească de cântul oriental. Tot acolo au întâlnit-o, câţiva ani mai târziu, şi pe Hend.

Prezentăm interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către formaţia Orange Blossom:

Reporter: Ce însemnă numele trupei pentru tine?

Orange Blossom: În căutarea unui nume pentru trupă, ne-am inspirat pur şi simplu din titlul unei melodii de-ale unei trupe din anii '60, The Spotnicks, care se numea"Orange Blossom special".

Reporter: Aţi avut o perioadă lungă de pauză, cu trupa. Ce a cauzat-o şi cum e să fii din nou în joc?

Orange Blossom: Ultimul album, "Everything must change", a cucerit un public larg din cele patru colţuri ale lumii. Ne-am setat imediat pe modul creaţie. Sunt albume pe care le produci repede, de urgenţă, în serie, în lanţ. Apoi este celălalt mod, cel al timpului, al timpului scriiturii, al compoziţiei, ca o respiraţie. Timpul călătoriilor pentru a găsi alchimiile bune: alchimia talentelor care modelează materia, alchimia persoanelor care le încarnează. A trebuit să mergem în Egipt, pentru a căuta Vocea. O voce solară, care vibrează prin toată suflarea şi care pătrunde în suflet. Vocea unei generaţii care s-a ridicat deasupra, aceea a cântăreţei Hend El Rawy. A trebuit să ne instalăm într-un hotel din Aman, în Iordania, pe durata inregistrării cântăreţilot tradiţionali, veniţi pentru a-şi împrumuta vocile în lumina crepusculară a unui soare lunar. Şi a mai fost nevoie de timp de întoarcere, de timp pentru înregistrări, pentru a capta acustica Orchestrei Conservatorului din Cholet. Maşinăriile nu au o agendă. Muzicienii însă au. A fost nevoie de timp pentru a intra în atmosferă, timp pentru a dezvolta temele şi pentru a obţine chintesenţa. Orange Blossom şi-a luat acest timp pentru a veni cu un album în care piesele se întind, se extind, cresc în vertijuri electrice, având doar plăcerea ca punct de orientare.

"Under the Shade of Violets" este genul de album unic, nemaintâlnit. Din cauza timpului pe care l-a necesitat, timpul fiind din ce în ce mai preţios. Din cauza îndrăznelii sale. Să te duci acolo unde nimeni nu mai merge, să cercetezi, să explorezi, în cele pate colţuri muzicale ale lumii, din Occident în Orient, din Mexic în Cairo şi să faci un album mondial pe care multiple talente să-şi unească viziunile.

Reporter: Cum ai descrie tu muzica voastră? Ce fel de sentimente şi stări ar trebui să trezească?

Orange Blossom: Albumul precedent a inventat, mai bine zis reinventat, o muzică tradiţională transcontinentală, formată din muzică electronică, fibre rock şi melopee arăbeşti. În prezent Orange Blossom revine şi mai în forţă, asociind cântecele seculare ale Orientului, furtuni electronice şi puterea rock-ului. Ceea ce a fost analog, a devenit acustic, logic. Iar noua voce care s-a alăturat grupului este şi mai viscerală.

Reporter: Toţi muzicienii care formează Orange Blossom au origini foarte diferite. Cât de importantă este diversitatea culturală pentru muzica voastră?

Orange Blossom: Acest melanj muzical reprezintă modernitatea în ţările noastre din ce în ce mai cosmopolite. Este esenţială, pentru că reprezintă tot ce înseamnă bază a creaţiei "Orange Blossom", de mai bine de 20 de ani.

Reporter: Îţi place muzica tradiţională din România (românească şi ţigănească)? Există muzicieni din România care să te impresioneze sau să te inspire?

Orange Blossom: Da, iar proiectul nostru pe termen scurt prevede integrarea muzicii tradiţionale din România şi din Balkani, pe viitorul nostru album.

Reporter: Există muzicieni din România care să te impresioneze sau să te inspire?

Orange Blossom: Fanfara Ciocârlia,Taraf de Haïdouks şi în general muzicienii din Balcani şi ţiganii lăutari, cum ar fi Goran Bregovic sau Esma Redzepova. Doudou N'diaye Rose.

Reporter: Te vezi colaborând cu muzicieni din România?

Orange Blossom: Da. Trupa va fi în concert până în octombrie 2016 şi se va concentra imedit apoi pe crearea unui nou album care să vină în întâmpinarea altor culturi, în special ale acelora cu care am luat contact în România, Egipt, Senegal şi Turcia. Prezenţa noastră în Festival este deci o ocazie de a descoperi muzicieni tradiţionali români şi ţigani, cu care să creăm o legatură în vederea unei colaborări la începutul anului 2017.

Reporter: Crezi că muzica este un mijoc important de a aduce impreună oameni diferiţi şi că are potenţialul de a schimba mentalităţi, prin promovarea toleranţei şi prin lupta împotriva discriminării? Crezi în acest lucru?

Orange Blossom: Muzica este un limbaj universal, care facilitează legături între oameni de diverse culturi, respectându-le pe fiecare în parte. Nu este nevoie să vorbeşti aceeaşi limbă sau să faci parte din aceeaşi clasă socială sau politică, pentru a împărtăşi emoţii. Această împărtăşire a culturilor noastre, pe care o realizăm prin intermediul muzicii, ne oferă ocazia de a pune la încercare bogăţia umană, ne dă gustul de a-l descoperi pe celălalt şi de a şti să trăieşti împreună cu el. Este nevoie de destul de multă curiozitate şi de deschidere spirituală pentru a merge în întâmpinarea celuilalt. Din această speranţă se hrăneşte o parte a creaţiei noastre.

Reporter: Ce muzică/ muzicienii te inspiră?

Orange Blossom: Artişti din cei mai variaţi, cum ar fi: Nina Simone – Perez Prado – Pink Floyd – The Cure- Trio Los Panchos - Archive – Moderat – Claudine Longet - Bembeya Jazz National - Cheikha Rimitti - Doudou N'diaye Rose etc... şi mare parte din muzica tradiţională a întregii Africi.

Reporter: Cum crezi că poate supravieţui muzica tradiţională în lumea noastră modernă?

Orange Blossom: Muzica lumii se află dintotdeauna într-o continuă evoluţie. De exemplu Blues-ul şi toată muzica americană actuală îşi datorează existenţa muzicii tradiţionale africane, cum ar fi muzicii cubaneze, braziliene şi tuturor celorlalte muzici afro-latine, care sunt şi azi la fel de vii şi odată cu globalizarea schimburilor, putem paria liniştiţi că acest lucru nu va înceta niciodată definitiv. Muzica tradiţională este plină de forme neşteptate şi încă ne rezervă surprize. Prin întâlnirea cu culturi străvechi, tradiţia şi modernitatea vor forma tot timpul un melanj cu ajutorul căruia să-şi aproprieze o lume din ce în ce mai cosmopolită.

Reporter: Aveţi un mesaj pentru oamenii din România?

Orange Blossom: Aşteptăm cu nerăbdare să vă întâlnim!

După 20 de ani de activitate şi o pauză de nouă ani, trupa Orange Blossom a revenit cu o energie extraordinară pe scenă şi un nou album captivant, "Under the Shade of Violets", un hibrid exotic la graniţa dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzică arabă şi afrobeats, potrivit descrierii ArCuB.

Stabiliţi în Nantes (Franţa), cei patru muzicieni sunt: vocalista Hend Ahmed Hassan din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot (PJ Chabot) din Franţa, percuţionistul Mathias Vaguenez şi Carlos Robles Arenas, baterist şi sampler din Mexic. Încă din anii '90, Orange Blossom au cucerit publicul de pretutindeni cu infuzia nemaiauzită de heavy-electronica şi ritmuri orientale.

Balkanik Festival revine cu cea de-a şasea ediţie care va avea loc timp de trei zile, între 9 şi 11 septembrie, în Grădina Uranus (str. Uranus nr. 144) din cartierul Uranus Rahova, şi propune un line-up provocator, care va reuni magia vocilor lumii arabe, indiene, turceşti şi egiptene cu emoţia sunetelor din Europa de Est.

Program
● vineri, 9 septembrie, Grădina Uranus

14:00 – 23:00 – Târg meşteşugăresc şi lunch balcanic
20:00 – 21:30 – main stage – Orange Blossom 
22:00 – 23:00 – main stage – Omar Souleyman

● sâmbătă, 10 septembrie, Grădina Uranus

14:00 – 23:00 – Târg meşteşugăresc şi lunch balcanic
16:00 – 18:00 – main stage – Jam Session w/ Fanfara Shukar de la Zece Prăjini şi Fanfara Extraterestră 
19:30 – 21:00 – main stage – Cümbüş Cemaat 
21:30 – 23:00 – main stage – Bollywood Masala Orkestra – Spirit of India

● duminică, 11 septembrie, Grădina Uranus

14:00 – 23:00 – Târg meşteşugăresc şi lunch balcanic
16:00 – 17:30 – în grădină – Fanfara Shukar 
17:30 – 19:00 – main stage - Actores Alidos – Galanias (Italia)
19:30 – 21:00 – main stage - Antwerp Gipsy-Ska Orkestra
21:30 – 23:00 – main stage - Band of Gypsies (Taraf de Haidouks şi Kocani Orkestar)

*la Manasia Hub (str. Stelea Spătarul, nr. 13) – expoziţia permanantă de pictură Cătălina Coşoiu, în perioada 8 – 11 septembrie

Pagina de Facebook a evenimentului poate fi accesată la acest link:https://www.facebook.com/events/569470533211888.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici