INTERVIU: Mihaela Rădulescu: Ador căutarea răspunsurilor

Mihaela Rădulescu a povestit, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că în volumul pe care îl va lansa la Bookfest, sâmbătă, a încercat să strângă întrebări mai mult sau mai puţin comode, dorind ca "Întreabă-mă orice" să fie o carte interactivă.

979 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Mihaela Rădulescu: Ador căutarea răspunsurilor

INTERVIU: Mihaela Rădulescu: Ador căutarea răspunsurilor (Imagine: Mediafax Foto)

Vedeta mai povesteşte, în interviul acordat MEDIAFAX, cum a lucrat la noua sa carte, care a fost cel mai neaşteptat feedback pe care l-a primit la primul său volum, cum i s-a schimbat viaţa, departe de ţară, dar şi de ce revine în România, din când în când, pentru a realiza emisiuni TV.

Prezentăm, intergral, interviul acordat MEDIAFAX de Mihaela Rădulescu:

Reporter: Volumul "Întreabă-mă orice" vine după "Nişte răspunsuri". De ce? V-a influenţat acest volum cea mai recentă carte a dumneavoastră?

Mihaela Rădulescu: Îmi place să mă joc cu minţile oamenilor, ale cititorilor mei, e o joacă plăcută, cu nimic stânjenitor în intenţie sau desfăşurare. Mi-a plăcut inversul situaţiei şi mă gândesc la cartea asta de acum dinainte să fi scris "Nişte răspunsuri".

Reporter: Cartea este una a întrebărilor. De ce aţi ales să întrebaţi dumneavoastră cititorul şi în cât timp aţi strâns toate aceste întrebări?

Mihaela Rădulescu: Cartea are şi poveşti de ficţiune şi articole selectate din cele publicate în Elle sau Jurnalul Naţional, dar şi 425 de întrebări. Sunt strânse în timp, unele chiar din caiete în care-mi pregăteam interviurile cu invitaţii mei de la emisiuni. Pe unele nu le-aş fi adresat niciodată cuiva care ar fi trebuit să-mi răspundă în public, dar în spaţiul intim al unei cărţi poate oricine răspunde. Am vrut să fie o carte interactivă, am lăsat loc pentru răspuns după fiecare întrebare, astfel încât cititorul să scrie cartea mai departe şi să-i devină şi mai dragă, pentru că e despre el. Mai mult, cartea are şi o variantă electronică, se pare ca sunt primul autor român care are propria aplicaţie pe iPhone (la Humanitas Digital) şi, în curând pe iPad (dar pe iPad apare şi Mircea Cărtărescu).

Reporter: Dacă suntem la capitolul "întrebări", sunteţi jurnalistă, practic întrebările sunt instrumentul acestei meserii. Există, totuşi, întrebări pe care nu le-aţi pus invitaţilor dumneavoastră (din discreţie, grijă sau orice alt motiv)? Care sunt acelea?

Mihaela Rădulescu: O, autocenzura e esenţială în această meserie. Şi adaptarea la personaj, în egală măsură. Cel puţin asta am învăţat din atâţia ani de interviuri realizate, în marea lor majoritate, în direct, dar pregătite temeinic acasă. Sunt foarte multe întrebări, cel puţin din această carte, cu care nu aş fi îndrăznit să operez în vreo discuţie televizată, dar sunt întrebări vitale, sănătoase pentru cunoaşterea de sine şi sunt aproape sigură că pot desluşi mult mai bine sufletul cuiva drag...

Reporter: Există vreo întrebare la care nu aveţi răspuns? Dacă da, care este aceea?

Mihaela Rădulescu: Există din ce în ce mai multe întrebări la care nu-mi place să răspund public, mă înspăimântă reacţiile nepotrivite, nu mai am energie să le combat. Iar întrebări la care nu am răspuns, din fericire, sunt foarte multe. Ador căutarea răspunsurilor...

Reporter: Cum a fost scris volumul "Întreabă-mă orice"?

Mihaela Rădulescu: Sper că bine ! Glumesc, am scris în felul meu, pe care nu l-aş numi nici măcar stil, e un fel de comunicare pe care am învăţat-o în timp, mai ales făcând televiziune. Simt oareşce interes pentru o temă, pentru un anume fel de a spune o poveste şi speculez cât pot de eficient acest instinct.

Reporter: La una dintre lansările cărţii dumneavoastră, "Nişte răspunsuri", aţi spus că, probabil, mulţi dintre cumpărători cumpără cartea pentru a afla detalii despre viaţa dumneavoastră profesională şi că, inevitabil, nu vor afla aceste detalii. Care este cel mai neobişnuit feedback pe care l-aţi primit de la un cititor?

Mihaela Rădulescu: O tânără de 18 ani mi-a spus că e prima carte pe care a citit-o în viaţa ei. N-am putut să mă bucur, era, de fapt, o veste tristă. Dar m-am luminat când tot ea mi-a spus că, datorită acelei cărţi a mai citit una, pe cea a Oanei Pellea, despre care am scris în "Nişte răspunsuri". Aşa că, povestea tristă a avut un final fericit. O tânără s-a apucat de citit şi datorită mie. Pentru mine contează enorm.

Reporter: Ce altă carte aveţi în plan?

Mihaela Rădulescu: Scriu, de ceva vreme, la primul meu roman. E mult mai complicat decât am crezut vreodată, dar scriu cu mare bucurie povestea. Nu mă grăbesc, vreau să scriu onorabil, vreau să ţin cititorul alături de personajele mele de la prima până la ultima pagină.

Reporter: Sunteţi cea mai vândută autoare a editurii Polirom. A existat mereu discuţia că scriitorii nu pot trăi, cel puţin în România, doar din scris. Dumneavoastră aţi putea duce o viaţă decentă ca autoare de bestselleruri în România?

Mihaela Rădulescu: Greu de spus. Poate dacă aş scoate o carte pe an şi toate s-ar vinde la fel de bine ca cele pe care le-am scris până acum...

Reporter: Aţi avut şi proiecte de film. Mai aveţi asemenea proiecte?

Mihaela Rădulescu: Am scris două scenarii de film, dar niciunul nu a fost acceptat de CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.). Pe unul dintre ele am să-l fac roman, căci mi se pare că merită o soartă mai bună decât să zacă în sertarul meu.

Reporter: V-aţi mutat de o perioadă bună de timp la Monaco. Cum s-a schimbat viaţa dumneavoastră după plecarea din ţară?

Mihaela Rădulescu: În multe privinţe. Iar cel mai câştigat e fiul meu, care o are pe mama lui lângă el, mult mai mult timp decât ar fi avut-o în România, şi pentru care aici e "acasă".

Reporter: Totuşi, nu ezitaţi să vă întoarceţi în România pentru emisiuni TV. De ce?

Mihaela Rădulescu: Accept, câteodată, propunerile pe care le primesc, pe de o parte pentru că sunt încă o sursă de venit, iar pe de altă parte pentru că mi-e dor să-mi mai fac meseria. Doar că nu pot accepta niciun proiect de lungă durată, fiul meu e la şcoală aici şi are nevoie de mine. Şi eu de el!

Reporter: Elan Schwartzenberg a declarat, într-o emisiune televizată, că dacă aţi avea o emisiune, duminica, la Realitatea TV, aţi acoperi costurile acestui post. Vă gândiţi la această ofertă sau aţi acceptat-o?

Mihaela Rădulescu: E măgulitor, dar cred că el ar fi primul care nu s-ar bucura să accept o aşa ofertă. Amândoi vrem binele copilului nostru şi am definit coerent, împreună, ce înseamnă acest "bine". Dar, dacă-mi va cere sfaturi sau alt tip de ajutor în privinţa televiziunii, i le voi da cu mare plăcere.

Mihaela Rădulescu locuieşte, în prezent, la Monaco, împreună cu fiul său, Ayan.

Mihaela Rădulescu a atins, în 14 ani de televiziune, cote maxime de audienţă. Din 2004 scrie o pagină de opinie în revista Elle.

La editura Polirom a mai publicat "Despre lucrurile simple" (2007) şi "Nişte răspunsuri" (2009), volume care au devenit bestselleruri încă de la apariţie. Vedeta este, de altfel, cea mai vândută autoare a editurii Polirom. Volumul său anterior, "Nişte răspunsuri" a fost vândut în 50.000 de exemplare, anul trecut.

Cartea "Întreabă-mă orice", care va fi disponibilă la standul Polirom, la Salonul de Carte Bookfest 2011 de la Bucureşti (25 - 29 mai), conţine ilustraţii de Ana Ularu, Andreea Esca şi Dani Oţil.

(Interviu realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici