IRA a plănuit asasinarea prinţului Charles şi a prinţesei Diana, la un concert al trupei Duran Duran

Armata Republicană Irlandeză (IRA) a fost la un pas de a-i asasina pe prinţul Charles, prinţesa Diana şi membrii grupului Duran Duran într-un atentat cu bombă, organizat în timpul unui concert susţinut de trupa britanică în 1983, a declarat Roger Taylor, toboşarul formaţiei.

881 afișări
Imaginea articolului IRA a plănuit asasinarea prinţului Charles şi a prinţesei Diana, la un concert al trupei Duran Duran

Charles si Printesa Diana (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Acesta a fost unul dintre cele mai îndrăzneţe atentate teroriste plănuite de IRA, care a vizat asasinarea prinţului Charles şi a prinţesei Diana, într-un atentat cu bombă, la un concert al trupei Duran Duran, informează dailymail.co.uk.

Roger Taylor, toboşarul grupului britanic, a vorbit pentru prima dată despre momentul în care a aflat de existenţa acelui atentat: "Am aflat despre acea bombă şi acela a fost cel mai terifiant moment din viaţa mea".

"Cei la IRA voiau să îi asasineze pe Diana şi Charles, pe noi (membrii trupei Duran Duran, n.r.) şi pe toţi spectatorii din sală", a dezvăluit Roger Taylor într-un interviu acordat revistei Event, suplimentul săptămânal al publicaţiei The Mail on Sunday.

Trupa Duran Duran / Foto: Arhiva Mediafax Foto

Teroriştii au plănuit cu meticulozitate fiecare detaliu al atacului, însă Sean O'Callaghan, bărbatul care a trebuia să plaseze bomba la concertul pe care Duran Duran l-a susţinut la Dominion Theatre din Londra, un informator al poliţiei, nu a reuşit să revină în incintă cu mecanismul de detonare.

Detaliile despre această tentativă de asasinat - organizată la un concert de caritate, la care a participat şi trupa Dire Straits - au fost ţinute secrete timp de nouă ani, până în 1992.

Până la acel incident, membrii grupului Duran Duran - trupa favorită a prinţesei Diana - nu au cunoscut pericolul în care s-au aflat. "A fost atât de şocant. Am aflat despre asta după mulţi ani, a fost înspăimântător", a declarat Roger Taylor.

Sean O'Callaghan a fost trimis de IRA în acel teatru, pentru a plasa bomba în peretele unei săli de baie.

El trebuia să se întoarcă apoi în incintă şi cu detonatoarele bombei, însă nu a mai trecut de cordonul de securitate. Dacă ar fi făcut acest lucru, atunci explozia ar fi ucis orice persoană pe o rază de aproximativ 20 de metri.

Liderii din acea vreme ai organizaţiei teroriste IRA doreau să dea o lovitură puternică Marii Britanii şi să răzbune astfel moartea activistului Bobby Sands şi a altor nouă compatrioţi care au decedat după ce au făcut greva foamei.

Dacă prinţul Charles şi prinţesa Diana ar fi fost asasinaţi de IRA, relaţiile anglo-irlandeze ar fi ajuns într-un punct de tensiune maximă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici