Video Italienii au făcut joi "greva pastelor"

Mai multe asociaţii italiene au făcut joi "greva pastelor" pentru a protesta faţă de creşterea preţului la produsele alimentare, dar apelul lor nu a avut foarte mare ecou în oraşe precum Roma sau Milano, unde puţini consumatori au decis să-şi schimbe obiceiurile alimentare, transmite AFP.

1 afișare

La Roma, doar câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa parlamentului italian în urma apelului făcut de principalele organizaţii ale consumatorilor, care au distribuit gratuit paste, pâine şi lapte.

"Pastele sunt un produs de bază, deci este normal ca preţul lor să crească în fiecare an, acelaşi lucru se întâmplă cu petrolul", este de părere proprietarul unui mic magazin alimentar din centrul istoric al Romei. "Eu voi mânca paste în continuare, este, prin excelenţă, produsul de bază din bucătăria italiană! Şi am văzut în rafturi că majoritatea clienţilor nu şi-au schimbat obiceiurile", a adăugat acesta.

"Acest lucru nu va schimba nimic. Preţul alimentelor creşte şi chiar şi persoanele cu mari resurse financiare remarcă acest lucru. Guvernul rămâne pasiv, iar euro a contribuit mult la inflaţie", a declarat italianca Stefania Santino, aflată în faţa unui magazin alimentar din Milano.

Potrivit Institutului naţional de statistică (Istat), pe parcursul unui singur an, preţul unui kilogram de pâine a crescut cu 4,2%, în timp ce preţul unui kilogram de paste a crescut cu 3%.

Asociaţiile de consumatori consideră, însă, că pe parcursul aceleiaşi perioade, preţul unui kilogram de pâine a crescut cu 17%, în timp ce preţul unui kilogram de spaghete, cu 27%.

"Nu ne interesează ce spune Istat. Banca Centrală Europeană (BCE) a spus că preţul produselor alimentare a crescut cu 30% în perioada august 2006 - august 2007", a declarat Carlo Rienzi, preşedinte al Codacons, una dintre cele patru asociaţii care au iniţiat "greva pastelor".

"Nu este normal ca un kilogram de roşii (legumele utilizate în mod obişnuit în felurile de mâncare italiene) să fie achiziţionat de la producător cu 5 eurocenţi, iar consumatorul să plătească 3 euro pe produs", a adăugat Rienzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici