James Cameron, obligat să predea schiţele scenariului "Avatar" unui bărbat care îl acuză de plagiat

Un judecător american i-a ordonat regizorului James Cameron să cedeze schiţele scenariului celebrului său film "Avatar" (2009) avocaţilor unui bărbat care susţine că el este autorul poveştii.

365 afișări
Imaginea articolului James Cameron, obligat să predea schiţele scenariului "Avatar" unui bărbat care îl acuză de plagiat

James Cameron, obligat să predea schiţele scenariului "Avatar" unui bărbat care îl acuză de plagiat

Eric Ryder a dat în judecată, în 2011, pe James Cameron şi compania acestuia de producţie cinematografică Lightstorm Entertainment, susţinând că filmul a fost realizat pe baza unei poveşti pe care a scris-o el, intitulată "K.R.Z. 2068".

Un judecător de la un tribunal din Los Angeles le-a ordonat, miercuri, avocaţilor regizorului să-i predea lui Ryder schiţele preliminare ale scenariului filmului.

Însă magistratul a refuzat să autorizeze reclamantul să aibă acces la agendele personale ale lui Cameron şi Jon Landau, directorul operaţional al Lightstorm Entertainment.

Avocatul lui Ryder a precizat că acesta a obţinut acces în instanţă şi la înregistrările de pe computerele utilizate de Cameron.

În documentele înaintate Curţii Superioare din Los Angeles, în 2011, scenaristul Eric Ryder susţinea că a avut o înţelegere cu compania de producţie cinematografică a cineastului James Cameron, Lightstorm Entertainment, pentru a face un film pe baza scenariului său, intitulat "KRZ 2068". Potrivit documentelor depuse la tribunalul californian, acel proiect cinematografic era "un film ecologist 3D de dimensiuni epice, despre colonizarea şi distrugerea peisajelor şi a naturii luxuriante de pe o planetă îndepărtată, de către o companie de pe Terra".

Eric Ryder susţinea în acelaşi dosar că, după ce a lucrat la acest proiect vreme de aproape doi ani, Lightstorm Entertainment a decis să-l anuleze, spunându-i că "nimeni nu va fi interesat de un lungmetraj science fiction cu tematică ecologistă". La puţin timp după aceea, potrivit aceloraşi documente, Lightstorm Entertainment a început filmările la "Avatar", la care "a folosit în mod intenţionat şi substanţial materialul scris în urma înţelegerii" dintre scenaristul american şi compania de producţie.

Scenariul scris de Eric Ryder spune povestea unui pământean trimis pe satelitul unei planete îndepărtate de directorii unei companii miniere de pe Terra. Detaliile scenariului, potrivit plângerii înaintate la tribunalul californian, necesitau "folosirea tehnicilor 3D, pentru a prezenta cât mai bine intriga filmului".

Acordul încheiat de Eric Ryder şi Lightstorm Entertainment stipula faptul că scenariul pentru filmul "KRZ 2068" nu va putea fi folosit fără acordul scenaristului şi fără ca acesta "să beneficieze de o parte din încasările comerciale şi să fie recunoscut în calitate de scenarist sau producător" al filmului.

Eric Ryder afirmă că directorii companiei Lightstorm i-au spus la un moment dat că James Cameron a scris singur scenariul pentru "Avatar" şi că cineastul canadian pregătise prima versiune a scenariului cu mult timp înainte ca Ryder să ajungă la acel acord cu compania de producţie. Eric Ryder spune că acest lucru nu este adevărat şi că scenariul lui a circulat pentru o vreme pe la toţi directorii companiei, ajungând să fie citit inclusiv de James Cameron.

Acuzând compania Lightstorm Entertainment de încălcare a unui acord, fraudă, înşelăciune şi neglijenţă profesională, Eric Ryder a solicitat plata unor daune contractuale, daune punitive şi plata unei părţi din încasările obţinute de filmul "Avatar".

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Lungmetrajele "Avatar" (2009) şi "Titanic" (1997), regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei - 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

"Avatar", care spune povestea unui soldat paraplegic din Marina militară trimis pe o planetă imaginară, Pandora, constituie un punct de referinţă în ceea ce priveşte filmările în 3D.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici