John Forsythe, star al serialelor TV "Dinastia" şi "Îngerii lui Charlie", a murit

Actorul american John Forsythe, star al serialelor de televiziune de succes "Dinastia" şi "Îngerii lui Charlie", a murit la vârsta de 92 de ani, a anunţat familia acestuia, vineri, informează Reuters.

126 afișări
Imaginea articolului John Forsythe, star al serialelor TV "Dinastia" şi "Îngerii lui Charlie", a murit

John Forsythe, star al serialelor TV "Dinastia" şi "Îngerii lui Charlie", a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

John Forsythe a murit joi, în locuinţa sa din Santa Ynez, California, din cauza unei pneumonii. Actorul era de multă vreme bolnav de cancer.

Forsythe şi-a început cariera la New York, unde a făcut parte dintre primii membri ai Studioului de actorie al lui Lee Strasburg.

La Hollywood este cunoscut pentru faptul că şi-a împrumutat vocea personajului Charlie din serialul de televiziune de succes în anii 1970 "Îngerii lui Charlie", dar şi pentru asocierea sa cu producătorul Aaron Spelling, care i-a oferit rolul baronului petrolului Blake Carrington în serialul TV "Dinastia".

Născut John Lincoln Freund, pe 29 ianuarie 1918, în Penn's Grove, New Jersey, Forsythe a fost fiul unui om de afaceri de pe Wall Street. A fost student al Universităţii din Carolina de Nord şi a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Forsythe s-a alăturat ulterior studioului lui Lee Strasburg, unde s-au mai format actori ca James Dean, Sidney Poitier, Paul Newman şi Joanne Woodward.

Pe Broadway a jucat în musicalul lui Moss Hart "Winged Victory", dar şi în spectacole precum "Mr. Roberts", "Teahouse of the August Moon", premiat cu Pulitzer, şi "Weekend", de Gore Vidal.

În anii 1940 şi 1950, Forsythe a lucrat în producţii de televiziune de succes precum "Studio One", dar şi în "What Makes Sammy Run?".

A jucat în filme precum "It Happens Every Thursday", cu Loretta Young, şi "Cu sânge rece", bazat pe romanul lui Truman Capote.

Însă vocea sa deosebită, gravă, l-a făcut celebru mai ales în televiziune. Între anii 1957 şi 1962, a jucat rolul avocatului Bentley Gregg, în "Bachelor Father", iar din 1965 a jucat în "The John Forsythe Show", în rolul unui ofiţer al aviaţiei americane pensionat care moşteneşte o şcoală de fete exclusivistă în San Francisco.

A devenit apoi misteriosul Charles Townsend, care angajează trei femei superbe ca detectivi privaţi, în serialul TV din anii 1970 "Îngerii lui Charlie". Serialul a lansat carierele în televiziune ale actriţelor Farrah Fawcett, Kate Jackson şi Jaclyn Smith. A stat la baza a două filme pentru marele ecran, "Îngerii lui Charlie" (2000) şi "Îngerii lui Charlie - În goana mare" (2003), în care Forsythe a asigurat iarăşi vocea lui Charlie, aceasta fiind ultima producţie hollywoodiană la care a lucrat.

Cel mai notabil rol de televiziune al său este cel al baronului petrolului Blake Carrington, din "Dinastia", pentru care a câştigat două premii Globul de Aur şi numeroase nominalizări la premiile Emmy.

Forsythe era interesat de ecologie şi a fost purtător de cuvânt şi sponsor al World Wildlife Fund.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici