Jude Law şi Kevin Spacey protestează faţă de regimul dictatorial din Belarus - FOTO

Actorii Jude Law şi Kevin Spacey au participat alături de aproximativ 100 de manifestanţi la o demonstraţie organizată luni seară, la Londra, contra regimului dictatorial din Belarus, informează dailymail.co.uk.

64 afișări
Imaginea articolului Jude Law şi Kevin Spacey protestează faţă de regimul dictatorial din Belarus - FOTO

Jude Law şi Kevin Spacey protestează faţă de regimul dictatorial din Belarus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La marşul organizat pe străzile din capitala Marii Britanii au participat şi dramaturgul Tom Stoppard şi actorul Roger Lloyd Pack. Manifestanţii au solicitat respectarea libertăţii de expresie în Belarus şi eliberarea tuturor prizonierilor politici, reţinuţi din ordinul preşedintelui Alexandr Lukaşenko, considerat "ultimul dictator din Europa".

Jude Law, în vârstă de 38 de ani, este un cunoscut activist, actorul britanic fiind de altfel ambasadorul organizaţiei Peace One Day susţinută de ONU, care militează ca toate războaiele din lume să înceteze pentru o zi, în fiecare an, pe data de 21 septembrie.

Actorul american Kevin Spacey, în vârstă de 51 de ani, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Evening Standard că a luat decizia de a manifesta şi a protesta faţă de încălcările repetate ale drepturilor omului în Belarus, după ce a privit un spectacol de teatru prezentat de Belarus Free Theatre (BFT) anul trecut la New York.

"A fost pentru prima oară când am citit într-un program de teatru că aproape fiecare dintre membrii unei companii de teatru a fost arestat şi încarcerat", a declarat actorul american.

La rândul său, Jude Law a declarat: "Libertatea de expresie nu este doar un drept care se referă la libera exprimare artistică, ci un drept al libertăţilor fundamentale. În această ţară avem posibilitatea de a ne face auziţi şi să ne folosim de libertatea de exprimare. De aceea, este responsabilitatea noastră să vorbim şi pentru cei mai puţin norocoşi, în special pentru colegii noştri europeni".

Marşul a început în faţa sediului companiei Grayling din centrul Londrei, specializată în consultanţă în relaţii publice, iar protestatarii au cerut conducerii acestei firme să rupă legăturile de afaceri pe care le-a încheiat cu această fostă republică sovietică.

Prostestarii au mers apoi către Camera Comunelor din Londra, unde membrii companiei de teatru BFT, care au fost urmăriţi, persecutaţi şi încarceraţi pentru că au vorbit în public împotriva guvernului şi a preşedintelui belarus, au susţinut un spectacol de teatru.

Kevin Spacey a declarat cu această ocazie că i s-a comunicat recent faptul că filmele sale, dar şi cele în care joacă Jude Law, au fost interzise în Belarus, din cauza participării celor doi actori la aceste proteste.

La rândul ei, compania Grayling a declarat prin intermediul directorului ei executiv, Michael Murphy, că această firmă nu lucrează pentru guvernul din Belarus, nu face lobby pentru acesta şi nu acţionează ca un avocat al politicilor duse de acesta.

Michael Murphy a adăugat că nu există sancţiuni instituite de ONU împotriva Belarusului, iar compania pe care o reprezintă respectă toate sancţiunile impuse de UE contra guvernului din Belarus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici