Justiţia a recunoscut dreptul de autor al lui Florin Chilian pentru piesa "Zece" (Video)

Curtea de Apel Bucureşti a recunoscut drepturile de autor şi conexe ale lui Florin Chilian pentru piesa "Zece", obligând Ministerul Culturii şi Cultelor la plata a 10.000 de lei cu titul de daune

60 afișări
Imaginea articolului Justiţia a recunoscut dreptul de autor al lui Florin Chilian pentru piesa "Zece" (Video)

Justiţia a recunoscut dreptul de autor al lui Florin Chilian pentru piesa "Zece" (Imagine: Bogdan Stamatin - Mediafax Foto)

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Chilian: S-a demonstrat că Guvernul României fură

Florin Chilian a declarat pentru MEDIAFAX că va face recurs, suma obţinută fiind necorespunzătoare.

"În condiţiile în care eu am dus instanţei un document prin care arăt că un contract pe drepturi de autor încheiat cu fostul Guvern a fost plătit cu un milion de euro, evident că eu o să merg mai departe. Dacă guvernul nu o să facă recurs, o să fac eu", a spus Chilian.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat că ministerul aşteaptă justificarea deciziei luate în instanţă pentru a hotărî ce va face în continuare, adăugând că decizia poate fi atacată de amble părţi.

"Important e că s-a demonstrat că în Guvernul României se fură şi, în condiţiile acestea, nu trebuie să ne mire nimic din ce se întâmplă", a precizat Chilian.

"MCC, care ţine de guvernarea culturii şi care ar trebui să aibă grijă de drepturile artiştilor, fură", a mai adăugat el.

Procesul lui Florin Chilian cu MCC

În februarie 2008, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea muzicianului, prin care acesta cerea daune de un milion de euro cu titlu de despăgubiri pentru drepturile de autor ale piesei "Zece".

Artistul a contestat soluţia instanţei de fond pentru "netemeinicie şi nelegalitate", şi a solicitat Curţii de Apel Bucureşti schimbarea în tot a sentinţei pronunţate şi admiterea cererii de chemare prin care s-a solicitat constatarea încălcării de către Ministerul Culturii şi Cultelor a drepturilor de autor conexe, precum şi obligarea la plata despăgubirilor în valoare de 3.306.000 de lei.

În mai 2008, Florin Chilian a deschis acţiunea în instanţă împotriva Ministerului Culturii şi Cultelor, cerând justiţiei să constate încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe asupra compoziţiei muzicale "Zece", folosită de GMP în 2005 pentru realizarea campaniei "Mai bine o carte".

Potrivit lui Chilian, spotul de promovare a campaniei a fost difuzat fără ca el să cesioneze drepturile de autor şi conexe asupra piesei "Zece" şi fără să-şi fi dat acordul scris în vederea folosirii compoziţiei muzicale ce-i aparţine.

În acest sens, artistul a cerut despăgubiri de un milion de euro pentru că MCC i-ar fi încălcat drepturile de autor.

Piesa "Zece" este înregistrată la CREDIDAM - Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici