Lady Gaga, acuzată de plagiat: "A copiat universul meu marcat de hibridare"

Cântăreaţa americană Lady Gaga a fost dată în judecată pentru plagiat, la Tribunalul din Paris, de artista franceză Orlan, care o acuză că s-a inspirat din universul ei artistic atunci când a înregistrat albumul "Born This Way", a anunţat, joi, publicaţia Quotidien de l'art.

256 afișări
Imaginea articolului Lady Gaga, acuzată de plagiat: "A copiat universul meu marcat de hibridare"

Lady Gaga, acuzată de plagiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe coperta acestui disc, lansat în 2011, Lady Gaga s-a lăsat fotografiată cu excrescenţe pe frunte şi pe umeri, fapt considerat de Orlan un plagiat al "universului (ei) marcat de hibridare", potrivit site-ului Quotidien de l'art. Artista americană apare cu aceleaşi excrescenţe şi în videoclipul piesei care a dat titlul albumului.

Orlan a solicitat daune de 31,5 milioane de dolari, o sumă care reprezenta circa 7,5% din încasările estimate la vremea respectivă ale albumului "Born This Way".

Artista franceză, în vârstă de 66 de ani, care a realizat o sculptură după imaginea şi dimensiunile propriului trup, îi reproşează cântăreţei Lady Gaga faptul că a plagiat şi una dintre sculpturile ei, "Bumpload", realizată în 1989. Ea a cerut ca justiţia franceză să oprească difuzarea clipului şi comercializarea albumului "Born This Way".

Orlan, reprezentată în instanţă de cabinetul de avocatură parizian Dutilleul-Francoeur, se află sub contract cu Universal Music France, aceeaşi casă de discuri cu care colaborează şi cântăreaţa americană.

Cântăreaţa Lady Gaga, care a concertat la Bucureşti în august anul trecut, a devenit celebră graţie unor piese precum "Bad Romance" şi "Poker Face", dar şi cu ajutorul unui marketing agresiv şi al provocărilor - în special vestimentare.

În mai puţin de trei ani de carieră, Lady Gaga a câştigat numeroase premii, printre care cinci Grammy (din 12 nominalizări), a stabilit două recorduri mondiale şi a înregistrat vânzări de peste 23 de milioane de exemplare din albume şi 64 de milioane din single-uri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici