Lesbienele nu mai vor să fie considerate minoritate sexuală

Justiţia greacă a început, marţi, să examineze utilizarea calificativului "lesbian", care ar putea fi interzis homosexualilor la cererea locuitorilor insulei Lesbos, care se plâng de "confiscarea ofensatoare" a termenului de către minoritatea sexuală.

71 afișări
Imaginea articolului Lesbienele nu mai vor să fie considerate minoritate sexuală

Lesbienele nu mai vor să fie considerate minoritate sexuală (Imagine: Mediafax/AFP)

"Mamei mele, fiicei mele, surorii mele, tuturor le este ruşine să spună că sunt lesbiene, adică originare din Lesbos. În străinătate, femeile noastre ascund acest lucru" - astfel şi-a pledat cauza, în faţa unui tribunal din Atena, Iannis Axlopitas, un bărbat în vârstă de 50 de ani, originar din insulă, care locuieşte la Montréal.

"Peste tot, pe internet, confuzia este întreţinută, este o insultă la adresa regiunii noastre natale", a mai spus acesta, depunând mărturie în favoarea reclamanţilor, doi locuitori din insulă şi editorul unei reviste naţionaliste, Dimitris Lambru.

Lambru, prezent la audiere, a cerut judecătorilor să interzică Uniunii homosexualilor şi lesbienelor din Grecia (Olke) să continue să poarte acest nume. El mai cere "tuturor ziarelor şi revistelor" să înceteze să mai utilizeze termenul pentru a desemna o femeie homosexuală.

"Propria mea fiică nu a avut niciodată probleme, nu mai multe decât federaţia asociaţiilor lesbiene formate din locuitori sau decât autorităţile locale", a replicat Themistocle Kefalas, martor al Olke şi avocat din Lesbos. Acesta a subliniat că Olke "nu a inventat termenul «lesbiană», utilizat cel puţin din secolul al XVIII-lea, în lumea întreagă, pentru a desemna o homosexuală".

Situată în nord-estul Mării Egee, patria poetei antice Sappho, figură emblematică a homosexualităţii, este numită adesea de greci Mytilene.

Mulţi militanţi pentru drepturile homosexualilor prezenţi la audiere au denunţat un "atac rasist" şi au fost de părere că situaţia este ridicolă.

Tribunalul va lua o decizie în acest caz peste o lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici