Liz Taylor poate păstra un tablou de Van Gogh, reclamat de moştenitorii unei evreice

Curtea Supremă din Statele Unite i-a permis actriţei Elizabeth Taylor să păstreze un tablou de Vincent van Gogh, respingând apelul făcut de moştenitorii unei femei evreice, care a spus că a fost nevoită să-l vândă înainte de a fugi din Germania nazistă, în 1939, informează Reuters.

4 afișări
Imaginea articolului Liz Taylor poate păstra un tablou de Van Gogh, reclamat de moştenitorii unei evreice

Liz Taylor poate păstra un tablou de Van Gogh, reclamat de moştenitorii unei evreice

Judecătorul a considerat că moştenitorii au aşteptat prea mult pentru a reclama de la Taylor tabloul de Van Gogh, "View of the Asylum and Chapel at Saint-Remy" (1889). Tabloul a fost pictat cu un an înainte ca Van Gogh să se sinucidă.

Tatăl lui Taylor a cumpărat tabloul în numele actriţei la o licitaţie organizată la Londra, de casa Sotheby, în 1963, pentru suma de 92.000 de lire sterline (aproximativ 257.000 de dolari la acea vreme). Tabloul valorează în prezent câteva zeci de milioane de dolari.

Moştenitorii lui Margarete Mauthner, care, în 1939, a fugit din Germania nazistă în Africa de Sud, au dat-o în judecată pe Taylor în 2004. Moştenitorii au spus că naziştii au forţat-o pe Mauthner să vândă tabloul înainte de a fugi din Germania şi că opera ar trebui returnată descendenţilor săi, conform Legii privind Recompensarea victimelor Holocaustului, din 1998.

Taylor a indicat că, potrivit registrelor contabile, tabloul a fost vândut unui colecţionar de artă evreu prin doi negustori de artă evrei şi că nu există dovezi care să sprijine ideea că femeia a fost obligată de nazişti să facă acest lucru.

Judecătorul a mai indicat că legea din 1998 se referă la guvernele american şi ale altor state şi are în vedere returnarea operelor de artă confiscate de nazişti adevăraţilor proprietari, dar nu dă dreptul unor persoane particulare să dea în judecată alte persoane particulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici