Lucrări de Pablo Picasso şi Andy Warhol, evaluate la 35 de milioane de dolari fiecare, la licitaţie

Un portret din 1932 semnat de Pablo Picasso şi o copie 3D a Statuii Libertăţii, din perioada de pionierat a lui Andy Warhol, vor fi scoase la licitaţie de celebrele case Sotheby's, respectiv Christie's, preţul estimativ de vânzare pentru fiecare dintre ele fiind de 35 de milioane de dolari.

324 afișări
Imaginea articolului Lucrări de Pablo Picasso şi Andy Warhol, evaluate la 35 de milioane de dolari fiecare, la licitaţie

Lucrări de Pablo Picasso şi Andy Warhol, evaluate la 35 de milioane de dolari fiecare, la licitaţie (Imagine: Sotheby's(

Cele două lucrări de artă - "Natură moartă cu lalele", de Pablo Picasso, şi "Statuia Libertăţii", a lui Andy Warhol - vor fi scoase la licitaţie în luna noiembrie, reprezentanţii celor două case fiind siguri că preţul de vânzare va fi cu mult mai mare decât cel estimat.

Opera lui Picasso este una dintre multele creaţii pe care pictorul le-a dedicat muzei sale Marie-Thérèse Walter şi este considerată de experţii de artă drept una dintre lucrările sale capitale. Preţul estimat de vânzare al tabloului "Natură moartă cu lalele" este de 35 de milioane de dolari, însă experţii de la casa de licitaţii Sotheby's , unde va fi expusă lucrarea, sunt de părere că acesta ar putea fi vândut chiar şi cu 50 de milioane de dolari sau chiar mai mult.

"Tânăra cu profil grecesc şi statură atletică l-a inspirat pe Picasso în realizarea a numeroase lucrări de artă majore. Tabloul «Natură moartă cu lalele» este excepţional, atât din punct de vedere al realizării, cât şi în ceea ce priveşte simbolurile, el demonstrând influenţa curentului suprarealist asupra autorului. Artistul realizează o sculptură a lui Marie-Thérèse, pe care apoi o pictează, disecând forma în mai multe niveluri", a declarat Simon Shaw, reprezentant al departamentului newyorkez de Impresionism şi Artă Modernă a casei de licitaţii Sotheby's.

Marie-Thérèse, care avea doar 17 ani atunci când l-a întâlnit pe Picasso - acesta era deja căsătorit - a fost protagonista mai multor lucrări ale artistului şi chiar i-a dăruit acestuia o fiică, în 1935.

O altă operă a lui Picasso în care apare Marie-Thérèse, "Femeie la fereastră" (1936), este inclusă în licitaţia casei Sotheby's, preţul estimat de vânzare fiind de 20 de milioane de dolari.

"Nud pe masă de sculptor" (1932), în care apare din nou Marie-Thérèse, a fost vândut în 2010, unei persoane care a dorit să rămână anonimă, pentru suma de 106,5 milioane de dolari.

Vânzarea portretelor realizate de Picasso coincide cu o nouă expoziţie a artistului spaniol, care va avea loc în noiembrie, la Muzeul Guggenheim din New York.

La o săptămână după evenimentul de la Sotheby's, o altă casă celebră, Christie's, va găzdui licitaţia operei "Statuia Libertăţii" a lui Andy Warhol. Lucrarea este prima realizată de acesta în 3D, o tehnică ce l-a consacrat şi care încă îi aparţine în exclusivitate.

Copil de imigranţi, Warhol a pictat în roşu şi verde unul dintre cele mai importante simboluri americane, lucrarea fiind considerată un preludiu pentru celebra sa serie "Death and Disaster", apreciază reprezentanţii casei Christie's.

Andy Warhol a surprins, însă, în opera sa şi alte simboluri ale visului american, cum ar fi sticla de Coca Cola, cutiile de conserve Campbell's, alături de Marilyn Monroe şi Elvis Presley.

Alte două lucrări 3D semnate de Andy Warho fac parte din colecţia Christie's.

Fundaţia Andy Warhol pentru Arte Vizuale a anunţat, luna trecută, că urmează să vândă picturi, fotografii şi alte lucrări ale artistului pop într-o serie de licitaţii publice sau private şi online. Sumele obţinute în urma acestor licitaţii vor fi destinate sprijinirii artiştilor plastici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici