Lucrări de Ştefan Bertalan, Florin Mitroi şi Ion Grigorescu, expuse la Curtea Veche şi Mogoşoaia

Lucrări de Ştefan Bertalan, Florin Mitroi şi Ion Grigorescu vor fi prezentate, în aprilie şi mai, într-o expoziţie despre arta din România anilor '80 - '90, la Galeria Curtea Veche din Capitală şi la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, potrivit organizatorilor.

61 afișări

Expoziţia "Cel ce se pedepseşte singur. Ştefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu: arta şi România în anii '80 - '90" este organizată de Institutul Cultural Român şi cuprinde peste 100 de lucrări de pictură, grafică şi fotografie, ce vor fi expuse la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, între 5 aprilie şi 15 mai, şi alte circa 30 de lucrări, care vor putea fi vizionate la Galeria Curtea Veche din Capitală, în perioada 3 aprilie - 30 mai, a declarat pentru MEDIAFAX coordonatorul proiectului, criticul şi curatorul Erwin Kessler.

Potrivit lui Kessler, expoziţia este focalizată "asupra unei perioade nevralgice din istoria ţării, respectiv anii '80, anii celei mai acute şi dramatice depresii economice, sociale şi politice din istoria noastră recentă, şi perioada imediat următoare acestora, anii '90, anii bulversantei tranziţii, care au marcat răsturnări de valori determinante, adaptări, avânturi şi eşecuri răsunătoare".

Lucrările din expoziţie semnate de Ştefan Bertalan au fost aduse din Germania, unde s-a stabilit artistul, şi sunt expuse în premieră în ţară. De asemenea, o parte din lucrările lui Mitroi şi Grigorescu nu au mai fost expuse până în prezent, a precizat Kessler.

Pe parcursul expoziţiei, va fi lansat şi un catalog masiv cu peste 350 de reproduceri ale operelor celor trei artişti, alături de mărturii ale acestora, studii critice şi eseuri de antropologie istorică.

Volumul include şi o amplă cronologie ilustrată a civilizaţiei materiale, politice şi sociale din România anilor '80 - '90. Lumea românească în care au creat Bertalan, Grigorescu şi Mitroi este reflectată în imagini de epocă, reprezentând congrese şi plenare PCR, lozuri, reclame la Loto-Prono, cozi la alimente, ambalaje de Eugenia şi, pentru perioada după 1989, explozia mass-media şi a "buticurilor", scrutinuri, mineriade şi manifestaţii sindicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici