Manga şi anime ar putea salva economia Japoniei

Premierul japonez, Taro Aso, un fan declarat al benzilor desenate "manga", susţine prin programul uriaş de stimulare economică prezentat vineri şi promovarea industriei benzilor desenate şi a desenelor animate "anime", care ar ajuta, în opinia lui, la relansarea economiei.

256 afișări
Imaginea articolului Manga şi anime ar putea salva economia Japoniei

Manga şi anime ar putea salva economia Japoniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pachetul de 154 miliarde de dolari prezentat vineri de guvern include, printre altele, o ţintă de majorare a ponderii industriei "conţinutului" la 18% din totalul exporturilor, de la sub 2% în prezent.

"Conţinutul produs în Japonia, precum anime, jocurile video şi moda, atrag atenţia consumatorilor din întreaga lume. Din păcate, această «influenţă» nu este conectată la economie pe plan extern. Prin conectarea «influenţei» japoneze la afaceri vreau să creez o piaţă care să valoreze 20-30 trilioane yeni (200-300 miliarde de dolari) până în 2020 şi care să aducă 500.000 de noi locuri de muncă", a declarat Taro Aso, prezentând strategia de valorificare a potenţialului economic al culturii pop.

Taro Aso a utilizat, în argumentarea sa, conceptul de "soft power" - capacitatea de a atinge obiective prin cooptare şi atracţie, nu prin convingere şi renumerare, introdus în teoria relaţiilor internaţionale în 1990 de un profesor al universităţii americane Harvard.

O agenţie guvernamentală orientată către cultură a apelat deja la fonduri din programul de stimulare, solicitând 12 miliarde yeni (120 milioane de dolari) pentru a construi "Centrul Naţional Integrat pentru Artă Media", care ar promova cultură japoneză contemporană precum manga, anime şi jocuri video, potrivit presei locale.

Guvernul nipon a prezentat, vineri, un nou program de relansare economică, în valoare totală de 154 miliarde de dolari, reprezentând 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB), prin care doreşte, în principal, să susţină sectorul privat, IMM-urile, să creeze noi locuri de muncă şi să subvenţioneze investiţiile în energie regenerabilă şi vânzările de autoturisme ecologice hibrid.

Programul se adaugă la celelalte iniţiative adoptate în ultimele luni de guvernul de la Tokyo, care a repartizat deja aproape 120 miliarde de dolari, suma totală alocată de executivul japonez pentru redresarea economiei ridicându-se astfel la echivalentul a 5,5% din PIB.

Proiectul prezentat vineri va fi înaintat Parlamentului în vederea aprobării la sfârşitul lunii aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici