Mănuşile bionice care i-au redat unui celebru pianist bucuria muzicii. Bărbatul nu mai putea cânta de peste 20 de ani. VIDEO

Muzicianul Joao Carlos Martins, care a fost timp de mai multe decenii cel mai aclamat pianist din Brazilia, dar care, în urma unor accidente şi a dezvoltării unei maladii degenerative, a încetat să mai cânte, poate interpreta din nou la pian cu ajutorul unor mănuşi bionice.

530 afișări
Imaginea articolului Mănuşile bionice care i-au redat unui celebru pianist bucuria muzicii. Bărbatul nu mai putea cânta de peste 20 de ani. VIDEO

Sursa: Facebook

În vârstă de 79 de ani, Martins a încetat să mai cânte la pian cu ambele mâini în 1998, potrivit Associated Press.

Situaţia s-a schimbat în urmă cu câteva luni, când un prieten i-a adus o pereche de mănuşi bionice, iar acum muzicianul poate cânta cu nouă degete.

De la începutul anilor 2000, acesta a lucrat mai mult ca dirijor, iar, în martie anul trecut, a decis să se retragă, după o serie de 24 de intervenţii chirurgicale suferite pentru a stopa durerile provocate de maladia cu care fusese diagnosticat. Problemele medicale au început în 1965, când i-a fost afectat un nerv în timpul unui meci de fotbal, şi au continuat cu faptul că a fost lovit în cap cu o ţeavă, de un infractor, în timpul unui turneu în Bulgaria.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, pianistul, considerat unul dintre cei mai mari interpreţi specializaţi în creaţia lui Johann Sebastian Bach, şi-a chemat prietenii într-un bar din Sao Paulo, unde le-a arătat cadoul pe care l-a primit. Pianistul ajunsese să poată interpreta, foarte lent, doar cu degetele mari şi câteodată cu indexul.

Mănuşile, acoperite cu neopren, cu o structură din fibră de carbon, îi ridică degetele lui Martins imediat ce acesta apasă clapele pianului. Mănuşile au fost concepute special pentru pianist de Ubiratã Bizarro Costa şi au costat 125 de dolari.

Muzicianul nu ştie dacă îşi va recupera viteza cu care cânta odinioară şi nici care vor fi rezultatele, pentru că a reînceput să interpreteze ca şi cum ar fi un debutant. În ultimii 50 de ani, acesta a primit mai multe gadget-uri pentru a-şi rezolva problemele cu mâinile, dar niciunul nu a funcţionat pe termen lung.

Mănuşile funcţionează, iar muzicianul spune că le şi poate acorda şi regla pentru a cânta la viteze variabile.

Noul scop al lui Martins este de a susţine un concert la Carnegie Hall din New York, în octombrie, pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la primul său recital în această instituţie prestigioasă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici